Mještani Bapske pomažu izbjeglicama

Kroz Hrvatsku bi već u petak, sedamnaest dana od kada  je otvorena ruta kroz Slavoniju, moglo proći 100.000 izbjeglica. 

Još prije mjesec-dva ljudi koji čekaju na istoku Hrvatske nisu mogli ni zamisliti da će prve hladne sate listopada dočekati u selu na istoku Hrvatske.

Ilegalni granični prijelaz Bapska i proteklu noć je bio mjesto ulaska izbjeglica u Hrvatsku i za volontere besana noć kuhanja čaja i dijeljenja tople odjeće.

“Izbjeglice su dolazile u nekim navalama od nekih 50 ljudi, grupiranih, naravno, kako ih grupira policija, u navratima od možda 20 minuta do pola sata. Kroz cijelu noć konstantno jedna cirkulacija i prošlo ih je možda nekih 2.000”, kaže Luka Antić, volonter iz Zagreba.

Od početka pomažu i stanovnici Bapske – i izbjeglicama, i policajcima.

“Kad ih pitamo, pričamo, kud idu, pa kaže – ‘šta vi mislite, tamo su četiri vojske međusobno ratuju, sve su vojske loše, u koju da idem? Meni je grad do temelja srušen i kuda da ja idem? U kakvu budućnost? Pa moram bježati s djecom bilo gdje.’ Ne znaju ni oni sami neki kuda idu, idu za boljim životom”, kaže Ljiljana Kolarec, mještanka Bapske.

Granice s Mađarskom još otvorene

Petnaest minuta kasnije stižu u kamp Opatovac. Čaj, registracija, kratak odmor uz nabavku svega što im je potrebno – od hrane, vode, odjeće, obuće, do liječničke pomoći. Pa dalje na put.

“Jutros isti scenarij kao i tijekom noćnih sati. Grupe izbjeglica, po otprilike 50 njih, neprestano se ukrcavaju u autobuse, kojima onda dalje nastavljaju put prema mađarskoj granici”, izvještava iz Opatovca reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Izbjeglice i dalje odvoze izvanredni vlakovi i deseci autobusa. Novi čekaju spremni.

“Činjenica je da od 92.452 više od 90.000 je već otišlo u Mađarsku, ostali su na putu i bit će preuzeti od strane Mađarske. A u Čepinu se nalazi pet osoba koje čekaju bebu iz Vukovara, pa će onda zajedno otići”, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Unatoč neslužbenim najavama o zatvaranju, granice s Mađarskom još su otvorene i uhodani koridor kroz Hrvatsku funkcionira šesnaesti dan.

Izvor: Al Jazeera