Vukčević: Tužiocima za ratne zločine prijete smrću

'U Srbiji je i dalje jak otpor prema suočavanju sa prošlošću', tvrdi Vukčević (AP)

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za agenciju AP kako se njegova kancelarija suočava sa “orkestriranom kampanjom ratnih zločinaca i nacionalista, u sklopu koje su ih neki zvaničnici optužili i za špijuniranje za potrebe SAD-a”.

Vukčević je dao intervju američkoj agenciji, rekavši kako su on, njegov tim i njihove porodice dobijali prijetnje smrću i da im se u “nacionalistički nastrojenim medijima” prijetilo napadima.

To je, po Vukčeviću, “koincidiralo sa radom na četiri slučaja”.

“Dirnuli smo u osinje gnezdo”, istakao je Vukčević.

Krivične prijave poslanika

Kako prenosi AP, dvojica poslanika vladajuće koalicije podnijela su krivične prijave protiv Vukčevića zbog navodnog otkrivanja osjetljivih podataka Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Jedan od te dvojice poslanika je bivši novinar Milovan Drecun, koji je nedavno u Skupštini Srbije izjavio da su se tužioci sastali sa zvaničnicima Američke ambasade i sa njima navodno razgovarali o aktuelnim slučajevima koje vodi Tužilaštvo, navodi američka agencija.

“Čije je to Tužilaštvo za ratne zločine – Republike Srbije ili američko?”, pitao je tada Drecun.

Te optužbe protiv Tužilaštva su, kako navodi AP, bile praćene novinskim naslovima poput “Vukčević otkriva državne tajne Amerikancima” i člancima u kojima su provladini mediji kritikovali Vukčevića, kao i njegovog zamjenika Brunu Vekarića.

‘Antihaški lobi’

Vukčević je naveo da iza prijetnji stoji “antihaški lobi” i dodao: “Oni imaju sopstvene novine.”

“U Srbiji je i dalje jak otpor prema suočavanju sa prošlošću”, rekao je srpski tužilac, navodeći da su među onima koji se boje da će biti optuženi i zvaničnici sigurnosnih službi koji su bili aktivni tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

“Posebno osetljivo pitanje predstavlja napredak u istrazi otmice i ubistva 19 nesrba, koje su u februaru 1993. počinile paravojne jedinice bosanskih Srba”, izjavio je Vukčević.

Početkom decembra u Srbiji i Bosni i Hercegovini uhapšeno je 15 ljudi pod sumnjom da su učestvovali brutalnom zločinu u Štrpcima.

Izvor: Agencije