Srbija: Dogovor advokata i Ministarstva

Stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije (AKS) dogovorili su izmjene Zakona o javnom bilježništvu i pratećeg paketa zakona.

Usvajanje Zakona o bilježništvu bio je glavni uzrok za stupanje u štrajk 17. septembra prošle godine.

Dogovorom je predviđeno da izmjene tog Zakona budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Odluku o tome nastavlja li se ili prekida obustava rada advokata donijet će Skupština AKS-a, koju će zakazati Upravni odbor u subotu.

Strane u sporu nisu zadovoljne postignutim dogovorom, ali novih pregovora neće biti.

Dvije strane koje su u sporu više od četiri mjeseca postigle su dogovor poslije desetog sastanka, izvijestio je Đorđe Kostić, reporter Al Jazeere.

“Na prekid štrajka advokata će se sačekati još neko vreme, budući da Advokatska komora mora da usvoji ovaj sporazum preko Skupštine, ali i Skupština Srbije, koja bi trebalo da ratifikuje taj sporazum kroz izmenu Zakona o javnom beležništvu”, kazao je Kostić.

Zahtjev advokata

Parlament Srbije mogao bi zasjedati u drugoj polovini januara i to vanredno, pošto mu Vlada dostavi Prijedlog izmjena i dopuna zakona.

Članica stručnog tima AKS-a Jasmina Milutinović rekla je da bi advokati mogli da počnu da rade najranije 18. januara, ali da će o tome odlučiti Skupština AKS-a.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je rekao da “garantuje” da će predviđene izmjene propisa biti u Parlamentu do kraja mjeseca i apelirao da se štrajk prekine i prije njihovog usvajanja.

Advokati u cijeloj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. septembra prošle godine, tražeći izmjene propisa o javnom bilježništvu, reguliranje paušalnog oporezivanja i smjenu ministra pravde.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nema dogovora između predstavnika ministarstva pravde i advokatske komore Srbije o prekidu štrajka advokata. Država je prema navodima advokatske komore Srbije, ponovo zauzela stav da se zakon o javnim bilježnicima neće menjati.  Jugoslav Tintor, sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije donosi detalje.

Pravosudni sistem u Srbiji ne funkcioniše zbog štrajka advokata već tri mjeseca. Prema podacima vrhovnog suda te zemlje, oko 130.000 suđenja je odloženo zbog tog štrajka, a kako navode, postoji opasnost da brojni slučajevi i zastare. Advokati ne odustaju od zahtjeva da se ukine zakon o javnom bilježništvu. Razgovarali smo sa direktorom nevladine organizacije ‘Komitet […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO