Sinčić priveden dok je sprečavao deložaciju

Sinčić je do sada više puta privođen zbog remećenja javnog reda i mira tokom deložacija (Al Jazeera)
Sinčić je do sada više puta privođen zbog remećenja javnog reda i mira tokom deložacija (Al Jazeera)

Iz kuće u zagrebačkom naselju Trnje deložiran je hrvatski veteran Drago Božić jer nije imao stanarsko pravo, a deložaciju je pokušalo spriječiti 30-ak članova stranke „Živi zid“ koje je privela policija, zajedno s njihovim predsjedničkim kandidatom Ivanom Sinčićem.

Sinčić je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio više od 16 posto glasova.

Iz policije su izvijestili kako je Sinčić prošao ispod trake na kojoj je pisalo „Stop policija“ i odbio policijsku naredbu da se udalji.

„Odbio je postupiti po zapovijedi policijskog službenika i svojim je ponašanjem ispunio elemente prekršaja“, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, demantirajući navode da se „prema njemu postupalo iz bilo kojih drugih motiva osim dosljedne provedbe zakona“.

Sinčić je do sada više puta lišavan slobode zbog remećenja javnog reda i mira tokom deložacija.

Njegovo udruženje koje se bori protiv deložacija, nedavno je postalo politička stranka i preprema se za parlamentarne izbore krajem ove godine.

Uhapšen 31 član ‘Živog zida’

Novinarima je prije deložacije i uhićenja, Sinčić rekao da se radi o slučaju stanarskog prava koji pogađa više od 4.300 obitelji.

„U posljednjih nekoliko mjeseci imamo veliki broj deložacija zbog stanarskog prava. Država je stavila u sukob vlasnike i posjednike ovih nekretnina, 1996. ukinuto je stanarsko pravo i uveden je status zaštićenog najmoprimca. Ustavni sud je poništio taj zakon, ali Sabor poništenje nikada nije proveo. I sada se jedni pozivaju na Sabor, drugi na Ustavni sud i to po sudovima ide desetljećima i završava ovakvim tragedijama“, objasnio je Sinčić.

Članove „Živog zida“, koji su pokušali spriječiti deložaciju, policija je jednog po jednog nosila u „maricu“, a oni su pritom uzvikivali svoje parole, među kojima i „pravo na dom“.

Policija je kasnije pojasnila kako je na deložaciji bila zbog pomoći sudskom ovršitelju, jer se u kući osim ovršenika nalazilo „više desetaka osoba“ koje nisu željele napustiti stan.

„Kako su osobe odbile zapovijed da se udalje i odbijale izaći te su pružale pasivni otpor, policijski službenici su prema njima uporabili tjelesnu snagu, odnosno zahvate za privođenje. U službene prostorije, uz uporabu sredstava prisile, privedena je 31 osoba“, kažu u policiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO