Podrška građana regije Francuskoj

U gradovima regije građani ostavljaju poruke podrške pred francuskim ambasadama.

Sarajlije od sinoć ostavljaju svijeće i natpise “Je suis Charlie”, što znači “ja sam Charlie”.

Simbolično, okupljeni ostavljaju i olovke. Po sličnom scenariju kao i u drugim gradovima svijeta, okupljaju se građani Beograda, Zagreba, Prištine.

Mnogi građani i novinarska udruženja osuđuju napad na, kako kažu, slobodu izražavanja.

“Svi koji znaju malo Francusku i koji razumiju taj narod, znaju da su se oni borili godinama za svoju slobodu i da je tamo stvarno sloboda nešto što znači. To je sloboda da govoriš, da pričaš, da se izražavaš.

Ja evo dvije, tri godine živim u Sarajevu, ovdje nisam normalna baš zbog te pretjerane slobode, ali to je nešto što sam naučila i to je strašno“, kaže francuska studentica iz Sarajeva, Lejla Sadović.

Stanovnica Sarajeva Sana Džubo kaže: “Šokirana sam bila kada sam sve to vidjela, šta se dešava i kakvi mladi fanatici danas rastu i šta sebi daju za pravo da rade i sve u ime religije, oni faktički blate tu religiju, jer ona ne propovijeda takve stvari.”

Novinari izrazili podršku

Reakcija je bilo i na Kosovu.

“Danas smo se okupili mi, kolege novinari iz svih medija na Kosovu. Solidarišemo se sa žrtvama terorističkog napada koji je bio usmjeren protiv naših kolega u Parizu“, kaže Zekirja Shabani, iz  Udruženja novinara Kosova.

“Makedonski novinari jako dobro znaju da prepoznaju šta je pritisak i gušenje slobode izražavanja, međutim, ovo što se dogodilo u Parizu je zaista jedan barbarski čin koji nas je sve šokirao“, kaže Tamara Čausidis iz Sindikata novinara Makedonije.

Kavazović: Zaštititi slobodu mišljenja

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović, najoštrije je osudio jučerašnji napad na redakciju francuskog satiričnog časoposa Charlie Hebdo i pružio podršku francuskom narodu.

Dodao je: ”Sloboda mišljenja i medija te poštivanje ljudskog dostojanstva su neporecive vrijednosti i nužni uslovi napretka čovječanstva, koje treba uvijek i na svakom mjestu štititi i unapređivati.  Sloboda je prirodna težnja svakog čovjeka i zato je jača od straha i zato je neuništiva.“

Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a 11 ranjeno u srijedu u napadu koji su izveli maskirani muškarci na redakciju satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo u Parizu, u najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih nekoliko desetljeća.

U napadu su ubijena četvorica karikaturista, uključujući i urednika Charlie Hebdoa, dva policajca te još šestero ljudi.

Za napad su osumnjičena trojica napadača.

U Francuskoj je u četvrtak Dan žalosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO