Federacija BiH neće dati penziju Šešelju

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu (EPA)

Direktor Federalnog zavoda za Mirovinsko/penzijsko-invalidsko osiguranje Zijad Krnjić je izjavio u srijedu da je ta ustanova tužila sudu Institut za medicinsko vještačenje entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zbog davanja prve kategorije invalidnosti optuženom za ratne zločine Vojislavu Šešelju, sa zahtjevom da se taj dokument poništi.

“Do odluke suda nećemo mu [Šešelju] dati rješenje za penziju. Ako sud i ne bi uvažio našu tužbu, u šta nam je teško vjerovati, jer je ona pravno argumentirana, mi imamo druga pravna sredstva da ovaj slučaj riješimo ispravno i pravedno – da mu ne odobrimo pravo na penziju”, kazao je Krnjić agenciji Fena.

On je ranije rekao da Institut za medicinsko vještačenje Federacije nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled, te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe (asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu).

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje Federacije Zijad Hadžiomerović potvrdio je da još nije obaviješten o spomenutoj tužbi, piše Fena.

Obimna dokumentacija

On je ranije kazao da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u Bosni i Hercegovini, na način kako to čine i za sve druge građane, te da se radi o međudržavnoj obavezi, koja se mora uraditi na regularan način.

Hadžiomerović je tada rekao da “Šešelj ima jasnu i veoma obimnu dokumentaciju, koju su radili ljekari na profesionalan način, te da se ne može osporavati ničije, pa ni njegovo, pravo”.

Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osamdesetih godina 20. vijeka bio je zaposlen kao asistent na Fakultetu FPN-u Sarajevu. 

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra odluku da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, zbog lošeg zdravstvenog stanja, a Vlada Srbije prethodno je Tribunalu dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje.

Na slobodu je Šešelj izašao 12. novembra 2014. godine.

Izvor: Agencije