Uvažena žalba Klixa zbog pretresa redakcije

Borka Rudić najavljuje nove proteste novinara, ukoliko bh. vlasti ne preduzmu konkretne korake (Anadolija)

Vijeće Općinskog suda u Sarajevu donijelo je rješenje kojim se uvažava žalba pravnog zastupnika portala Klix.ba, koja se odnosila na nalog za pretres i izuzimanje materijala tokom pretresa održanog 29. decembra prošle godine.

Sud je naredio da se predmeti koji su privremeno oduzeti po pravosnažnosti tog rješenja vrate.

Rješenje je još nepravosnažno i na tu odluku kantonalno tužilaštvo može da uloži žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu u roku tri dana.

Ukoliko žalbe ne bude, rješenje će automatski postati pravosnažno.

Još jedno protestno okupljanje

Na protestnom okupljanju u Sarajevu, Udruženje „BH novinari“ i druge medijske asocijacije pozvali su vlasti u BiH da zaštite slobodu govora i novinarskog izvještavanja.

Okupljanje je organizovano u znak protesta, a nakon učestalih kršenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbjednosti novinara u BiH.

Jedna od čelnica Udruženja „BH novinara“, Borka Rudić najavljuje nove proteste, ukoliko bh. vlasti ne preduzmu konkretne korake.

Moguć je i medijski bojkot, kako je kazala, onih institucije koje ne sprovode državne zakone i međunarodne standarde kada je riječ o zaštiti prava na slobodu izražavanja.

Kazniti napade na novinare

„Ključni zahtjev novinara u BiH je da se kažnjavaju sva krivična i druga djela koja se počine prema novinarima“, rekla je Rudić.

Dodala je i kako je u posljednjih osm godina počinjeno 60 krivičnih djela prema novinarima, među kojima je 17 eksplicitnih prijetnji smrću.

„Nažalost, samo u devet slučajeva donesene su pravomoćne presude. Od tih devet slučajava dva su tretirana kao krivični postupci, a svi ostali kao prekršaji, što govori o tome da fizički napadi na novinare, oduzimanje i uništavanje opreme, nanošenje fizičkih povreda novinarima, upućivanje prijetni smrću u BiH se ne tretiraju kao krivična djela nego kao najobičnija kafanska tuča“, upozorila je Rudić.

Izvor: Al Jazeera i agencije