Stručnjaci: Donijeti zakon o klizištima

Dok se sagledava kako sanirati i koliki je obim klizišta u Kaknju, nesreće koja je imala smrtni ishod, javnost u Bosni i Hercegovini pita se gdje je kraj takvim prirodnim nepogodama.

Stručnjaci upozoravaju da nova klizišta uzrokuju bespravna gradnja objekata i klimatske promjene, javlja Boris Gagić, novinar Al Jazeere.

Esad Muharem je izbjegao u ratu iz Foče, sa istoka države, a zatim sagradio kuću u centralnom dijelu zemlje.

I samo danju može biti u domu. Sjećanja od prije dva dana teška su.

“Vidio sam topole kada su došle, izletio i pobjegao”, rekao je on.

Nije se u naselju Bare bježalo iz kuća prije 20 godina, ali prirodnih alarma je bilo.

Stanovnik Kaknja Sead Hajdarević je kazao: “Ono brdo je doli klizalo, bilo je upozorenja tu, bile su pukotinu ovdje gore prije nego će kliznuti”.

Kolike su i kakve pukotine istražuju geolozi. Na stolu su im slike odlagališta otpada iz rudnika koje je kliznulo na kuće u Kaknju, ali i potencijalno označeno novo klizište na karti.

“Taj prostor je dva-tri puta veći nego je masa koja je trenutno klizila”, ocijenio je Hazim Hrvatović iz Federalnog zavod za geologiju.

Nužni zakon

Sada je jasno, tvrdi, da se u Federaciji mora donijeti zakon o klizištima. Na ideji struke se stalo.

“Mada u zakonima o građenju, zakonu o geološkim istraživanjima, i ostalim zakonima, dosta je toga regulisano kada je u pitanju problematika klizišta. Međutim, s jednim takvim novim zakonom bi se jasno izdefinisalo šta su čije nadležnosti”, dodao je Hrvatović.

Dok se poslije nesreće uvijek postavlja pitanje nadležnosti, odgovornosti, kako se nešto dogodilo, nova klizišta permanentan su problem.

“Stručnjaci su složni u ocjeni – klimatske prilike koje dovode do nestabilnog tla, ali i bespravna gradnja objekta, glavi su uzroci za pojavu klizišta”, javlja Gagić.

Precizan broj varira, ali se smatra kako je u dijelu Bosne i Hercegovine, Federaciji, do 2011. bilo aktivno 1.800 klizišta. Nakon prošlogodišnjih majskih poplava nastalo je, vjeruje se, 3.000 novih. U tuzlanskom kraju najviše. U zeničkom više od 1.000, koliko i u Sarajevu.

Oko glavnog grada sanirana su 123 klizišta. Uloženi su milioni eura. I provjerava se kako su izvedeni radovi.

Fuad Babić, Koordinator za sanaciju klizišta Kantona Sarajevo, rekao je: “Mi obilazimo njihova sanirana klizišta, čistimo šahtove, oborinske kanale, provjeramo drenažu, da nije što otuđeno, popravljamo i dobijamo povratnu informaciju da li ima novih manifestacija na saniranom klizištu”.

Saniranih klizišta manje je od onih koja se pojavljuju. Problem sa kojim će se, strahuju mnogi, Bosna i Hercegovina dugo suočavati.

Jer, nelegalnu gradnju vlasti su, poražavajuće je mišljenje, mahom prećutno odobravale. Priroda nije imala milosti.

Izvor: Al Jazeera