Kako regija dočekuje pravoslavni Božić

Pravoslavni vjernici 40 dana prije Božića započinju post (Anadolija)

Širom svijeta pravoslavni vjernici obavljaju posljednje pripreme kako bi sutra dočekali svoj najradosniji praznik – Božić. Pravoslavni vjernici u regiji danas obilježavaju Badnji dan.

U Beogradu vlada praznična atmosfera, javni i prodajni objekti rade skraćeno radno vrijeme, na ulicama manji je broj vozila i građana. Jedino su manje gužve na pijacama gdje Beograđani kupovinom namirnica i badnjaka obavljaju posljednje pripreme za proslavu Božića.

Vjernici posjećuju danas crkve gdje pale svijeće, mole se i daruju novac za crkvu i siromašnima. Povodom Božićnih praznika čestitke su uputili i najviši zvaničnici vlade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku sveštenstvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve poželjevši da božićne praznike proslave u ljubavi, miru i slozi.

Proslava uoči najradosnijeg hraišćanskog praznika Božića kojim se slavi rođenje Isusa Hrista počinje uveče donošenjem badnjaka- drveta ili grana hrasta i paljenjem u domovima i ispred crkava. 

Hristos se rodi

Pravoslavni vjernici 40 dana prije Božića započinju post i 7.  januara u okruženju porodice sa tradicionalnim običajima uz bogatu trpezu obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik. Unošenje drveta hrasta i njegovo paljenje, slame i žita u domovima su sastavni dijelovih božićnih praznika.

U Srbiji pravoslavni vjernici Božić čestitaju riječima “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta običaja izgubilo ili zaboravilo. U različitim krajevima, običaji se razlikuju u nekim elementima, a u mnogim krajevima se dosta običaja naprosto izgubilo.

I na ulicama Sarajeva se mogu vidjeti prodavači badnjaka, ali i građani koji ga kupuju i nose kućama, jer kako kažu, badnjak im donosi veselje i radost u kuću, piše agencija Anadolija.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas i na Kosovu obilježavaju Badnji dan. Srbi iz opštine Gračanica tradicionalno na Badnji dan sjeku Badnjak u hrastovoj šumi kod Gračaničkog jezera.

Snijeg koji je padao tokom čitave protekle noći nije spriječio vjernike da rano jutros krenu po svoj božićni Badnjak. Srpsko narodno vijeće organizovalo je u Zagrebu tradicionalno božićno okupljanje.

Čestitke iz Hrvatske

Istaknutim pojedincima dodijeljena su priznanja za humanost i pravednost, kao i za promovisanje vrijednosti antifašizma. Priznanje za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa ove godine nije dodijeljeno, uz pojašnjenje da je stanje tih odnosa teško.

Vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Božić je čestitao cijeli hrvatski državni vrh. Predsjednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da je u Hrvatskoj, u prošloj godini, porasla netolerancija.

„Porast prijekih riječi, naopakih riječi, i dobili smo teret osjećaja da gubimo momenat ne baveći se onim što je istinski i pravi teret našega društva, i svakoga od nas, bio Hrvat, Srbin, ili netko treći“m kazao je Pupovac.

„Vrijednosti za koje živim i za koje ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda, prava nacionalnih manjina u jednoj državi koja je sada konačno na nogama, koja će izaći iz krize, koja ima po prvi puta ozbijno ozbiljne pokazatelje, u kojoj se i troši ali i štedi, što pokazuju prvi“, rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije