Polemika o napadu na brata premijera Srbije

U Skupštini Srbije, na Odboru za kontrolu službi sigurnosti, raspravljalo se u srijedu o nepravilnostima u radu Vojno-bezbednosne agencije. Povod za zakazivanje sjednice bili su navodi ombudsmena Saše Jankovića na okolnosti pod kojima je na “Paradi ponosa” pretučen Andrej Vučić, brat premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Poslije deset dana prepiski po medijima, zaštitnik građana Janković i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić odgovaraju na pitanja poslanika. Janković sumnja da je VBA tokom “Parade ponosa” prekršila zakon. Kaže da je bio dužan to provjeriti. Zbog toga je, tvrdi, linčovan u javnosti.

“Ovo je prvi put da predstavnici vlasti, i to vladajuće stranke, kada zaštitnik građana radi svoj posao, koji je do sada radio u situaciji koja zahteva upravo nezavisnost koju daje upravo Ustav i Narodna skupština, da se zaštitnik građana izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju krst izdajnika na čelo”, ističe Janković.

‘Kolika je Vaša plata?’

Aplauz u maloj sali uslijedio je poslije pitanja poslanice Vučićevih naprednjaka upućeno Jankoviću. Pitanje koje nije imalo nikakve veze s temom sjednice.

“Kolika je Vaša plata, koliko, znači, građani odvajaju za to što radite?”

Ombudsman je tražio dokumente od VBA u vezi s incidentom vezanim za premijerovog brata. Smatra da istraga nije bila sveobuhvatna i traži dodatne dokaze protiv pripadnika vojske, koji su čuvali Andreja Vučića. Tvrdi da vojska ne može čuvati Vučićevog brata i da VBA nije smjela sama povoditi istragu.

“Dakle, moja sumnja, na koje pripadnici VBA treba da odgovore, je da li su o svojem saznanju odmah obavestili BIA-u [Bezbednosno-informativna agencija] i policiju i da li su sa njima zajedno utvrdili način delovanja”, govori Janković.

Ministar odbrane Gašić odgovora da dokaze ne može dostaviti, jer su sada predmet Tužilaštva.

“Tumačenje koje smo mi Vama dali nismo dali da bismo vas uvredili, nego smo dali tako kako smo u tom trenutku mislili. Ali, ne da bismo sakrili nešto niti od Vas niti od javnosti niti od građana Srbije. Ne da bi zabranili bilo kome da dođe i da prekontroliše VBA i VOA [Vojna obevaštajna agencija]”, dodaje Gašić.

Sedam krivičnih prijava

Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić, koji se javio iz Beograda, podsjetio je na incident kada je napadnut premijerov brat.

“Na ‘Paradi ponosa’, održanoj krajem septembra prošle godine, brat premijera Vučića i pripadnici [specijalne jedinice] ‘Kobri’ zadobili su povrede od strane pripadnika Žandarmerije, koji su obezbeđivali taj skup. Žandari kažu da je druga strana odbila da se legitimiše, zbog čega su intervenisali, dok vojska tvrdi da su pripadnici policije prekoračili ovlašćenja u upotrebi sile”, kaže.

Zbog ovog incidenta podnijeto je sedam krivičnih prijava protiv pripadnika Žandarmerije, a načelnik niškog odreda te policijske jedinice je smijenjen.

Izvor: Al Jazeera