Hrvatska prodaje ‘državne’ nekretnine

Oranice, njive, pašnjaci, jedan maslinjak, nekoliko kuća s dvorištem – ukupno 18 nekretnina hrvatska država je odlučila dati na prodaju. Cilj je, kažu, neiskorištenu imovinu staviti u funkciju. Novinarka al Jazeere Ana Mlinarić donosi više detalja pod kojim uvjetima ta zemlja prodaje imovinu i koliko na njoj planira zarade.

Zapušteni voćnjak u elitnom dijelu Zagreba je trenutno najskuplja nekretnina koja je na prodaju. U njemu se dugo ništa ne uzgaja, pa mu je država odlučila pronaći novoga vlasnika.

“Koliko ima smisla prodavati takvo nešto, ovisi o tome što će taj netko napraviti od toga. Ovaj dio kao je zaštićen, zeleni”, govori Zagrepčanka Zlatka Belošević.

Stanovnik Zagreba Stipe smatra kako je bolje da država “prodaje stvari koje su neiskorištene, da ih stavi u korištenje, ako netko drugi to može koristiti”.

Domaći i strani kupci

Kupiti ih mogu i domaći, ali i strani državljani, zbog čega je dio građana nezadovoljan.

“Treba poticati naše stanovništvo da ulaže i da od toga imaju profit, da rade. Stranci imaju već dovoljno”, navodi Katarina, također stanovnica hrvatske prijestolnice.

Suprotno mišljenje ima njen sugrađanin Zvonimir Šporčić.

“Zašto ja ne bih mogao kupiti u Americi ako imam novaca? Bio sam u New Yorku i Baltimoreu, Philadelphiji, sve sam to prošao kao pomorac. Treba novaca, ali to je u redu, zašto bi to spriječili?”

U prodaju će 18 nekretnina, od kojih samo tri zgrade. Ostalo su oranice, maslinici i slično, objašnjava novinarka Mlinarić.

“Na ovome natječaju država planira zaraditi 1,7 milijuna eura. Ako je suditi prema planu upravljanja državnom imovinom za 2015. godinu, to je samo kap u moru koja se očekuje od prihoda od prodaje i najma nekretnina. Ako tome pridodamo i dobit državnih tvrtki, država bi u 2015. godini od vlastite imovine mogla zaraditi nešto manje od pola milijarde eura”, dodaje.

No, i to je nedovoljno za značajnije smanjenje minusa u državnoj blagajni, pa je glavni cilj stavljanje državnih nekretnina u funkciju. No, ko će ih kupiti?

Brioni rivijera

“Činjenica je da je stanje na tržištu nekretnina loše i da nema velike potražnje, a i ponuda je sve veća. No, mi imamo dobro iskustvo na nekim natječajima, taj je interes bio preko 50 posto, na nekima ispod 50 posto”, objašnjava Alen Čičak iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

No, ono što bi trebalo je državnu imovinu staviti u funkciju ekonomskog oporavka, kažu analitičari. Imovina koja može otvarati radna mjesta su velike nekretnine, tvrde.

“Poput projekta Brioni rivijera, koji se ne miče, poput vojarni u velikim gradovima, koje su ostale zapuštene. Tako da ima jako puno velike fizičke imovine koja je sada potpuno neiskorištena, a ovakve sada pojedinačne prodaje neće imati značenje… neće ostvariti one učinke koje Vlada očekuje”, smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Šta će osvanuti na zemljištu sa početka priče znat će se po završetku konkursa, koji traje do polovine marta – ako se nađe onaj kome cijena od 1,3 miliona eura nije previsoka.

Izvor: Al Jazeera