Štete zbog poplava na jugu Srbije

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga od 23. januara palo je blizu 25 litara kiše po kvadratnom metru (Tanjug)

Situacija u Pčinjskom okrugu na jugu Srbije, koji je jučer bio pogođen obilnom kišom, normalizuje se nakon što su padavine izazvale veliku materijalnu štetu.

Kiša je prestala, a dežurne službe najavljuju ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava.

Na prijedlog Štaba za vanredne situacije grada Vranja, gradonačelnik je sinoć donio Odluku o proglašenju vanredne situacije na dijelu teritorije grada (desna strana toka Južne Morave), usljed velikih padavina i izlijevanja vodotokova drugog reda i bujičnih potoka, prenosi Tanjug.

Vanredna situacija

U selima Korbevac, Kupinince, Zlatokop, Tibužde, Bujkovac i Gornje Trebešinje pričinjena je velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga od 23. januara palo je blizu 25 litara kiše po kvadratnom metru, a prethodnih dana, usljed topljenja snijega, zemlja je bila dodatno natopljena.

Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina, navode u MUP-u.

U Vladičinom Hanu, gdje je proglašena vanredna situacija, evakuisano je 22 ljudi, koji su smješteni u prihvatni centar u Osnovnoj školi.

Iz Elektrodistribucije su saopštili da je 300 domaćinstava u selima oko Krive Feje bez struje, a desetak stubova je palo i u selu Gornje Trebešinje.

Nakon povlačenja vode bit će provedena akcija čišćenja kuća i dvorišta.

Zavod za javno zdravlje u Vranju ispitat će higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama, a bit će organizovana i dostava vode u selima koja to budu tražila.

Naloženo je, također, uklanjanje ostataka srušenog mosta u Korbevcu i praćenje stanja u naselju Savinci u Vranjskoj Banji.

Poplave i u Makedoniji

Makedonski krizni centar sinoć je saopćio da je na istoku zemlje značajan broj kuća, puteva i poljoprivrednih usjeva ostao pod vodom zbog obilnih padavina prethodnih dana, javlja Anadolija.

Tako je u selu Pirave palo 62 litra kiše po kvadratnom metru, u Krivoj Palanci 55 litara i Štipu 42 litra po kvadratnom metru.

Vodostaj mnogih rijeka, uključujući Vardar, Bošavicu i Blatalicu, znatno je porastao.

Klizišta su uzrokovala obustavu saobraćaja u nekoliko naselja i sela, dok je između Krive Palanke i Negotina obustavljen željeznički saobraćaj.

U nekim područjima kuće su poplavljene, dok je u Marvincima kod Gevgelije poplavljeno 90 hektara poljoprivrednih usjeva.

Zbog kvarova na elektirčnoj mreži pojedina mjesta su ostala bez napajanja električnom energijom.

Izvor: Agencije