Islam u Hrvatskoj model za Evropu

Iako je muslimana u Hrvatskoj tek nešto više od 60.000, Islamska zajednica u toj zemlji tvrdi da s državom ima uspješan model saradnje i garantiranih prava, koji preporučuju i drugim evropskim zemljama.

Napad na francuski satirični časopis Charlie Hebdo pokrenuo je temu integracije muslimana na Zapadu.

Hrvatska Islamska zajednica tvrdi da ima model – ugovor s državom kojim su propisana prava muslimana, istovjetna svim drugim priznatim vjerskim zajednicama.

Koja prava uživaju i kako žive muslimani u Hrvatskoj provjerila je Ana Mlinarić.

Dušobrižnička posjeta

Imama Harisa Opardiju posao otprilike jednom mjesečno vodi u kaznionicu u Lepoglavi, najčuvaniji zatvor u Hrvatskoj.

Zatvorenicima muslimanima duhovno pomaže već osam godina.

“Kada dolazim ovdje dolazim s jednom željom, ljubavlju koju želim da i njima prenesem. Doživio sam i to da neki od njih izađu na slobodu i reakcije kada se vidimo poslije džume u zagrebačkoj džamiji su izvrsne”, kaže imam Opardija.

Dušebrižnička posjeta zatvoru ili bolnicama jedno je od prava koja muslimani imaju od 2002, a zajedničko je svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

Muslimani imaju pravo na slobodne dane za vjerske praznike i posebnu prehranu u javnim ustanovama, a šerijatski brak jednak je građanskom. Imaju i pravo na pokapanje po vjerskim običajima, gradnju vjerskih objekata, kulturu i obrazovanje.

Učenici osmog razreda koje je ekipa Al Jazeere posjetila idu na islamsku, a ostatak njihovog razreda u isto ovo vrijeme uči katoličku vjeronauku.

“Svi smo prijatelji i poštujemo se, svatko poštuje svačiju vjeru”, kaže učenica Ajla.

Bez razlike

“Prvo kada dođemo pomolimo se, pa obradimo lekciju i onda sljedeće, efendija provjeri naše znanje”, dodaje Tarik.

Znanje im vjeroučitelj prenosi jednom sedmično i zato je plaćen iz budžeta Ministarstva obrazovanja.

“Smatram da vjeronauka utječe na mlade na taj način da razviju moralni dio osobnosti, da budu ne samo obrazovane nego i moralne osobe”, ističe vjeroučitelj Almir Šabić.

Uz planove o izgradnji džamije lokalni vjernici mole u mesdžidu, kući preuređenoj za tu namjenu.

“Muslimani koji žive u Republici Hrvatskoj mogu jednostavno da kažu da je život muslimana jednak kao i ijednog drugog čovjeka koji živi u Republici Hrvatskoj. Ne razlikujemo se ni po čemu, nikakvih problema nema”, govori Ferid Krak, vjernik iz Maljevca.

Uspješna integracija

Zagrebački muftija Aziz Hasanović kaže da Hrvatska može biti primjer u Evropi za uspješnu integraciju muslimana.

“Prvi problem koji se nameće je to što zemlje Zapada nisu dale islamu mjesto religije kao i drugima. Oni trpe prisustvo islama, a ne uvažavaju i ne daju okvir. Drugo, nije učinjeno dosta na integraciji u europskim državama i treće – obrazovni programi nude malu mogućnost kvalitetnog integriranja muslimana”, ističe muftija Hasanović.

Uz obrazovanje kao ključ uspjeha navest će organiziranu vjersku zajednicu i reći – ne zato što joj je sam na čelu.

Država tako tačno zna ko joj je partner za razgovore o problemima ove manjine.

Izvor: Al Jazeera