Građani Ploča protiv gradnje termoelektrane

Na području Ploča u Hrvatskoj u nedjelju će biti održan lokalni referendum o izgradnji termoelektrane na ugljen.

Gradnju je inicirala kompanija “Luka Ploče energija“. Kažu da je riječ o velikoj, kapitalnoj investiciji, vrijednoj 1,3 milijarde eura.

Ali stanovnici neretvanske doline zabrinuti su zbog mogućih posljedica po zdravlje, okoliš i lokalnu ekonomiju, a svoje nezadovoljstvo nekoliko puta su iskazivali i protestima, javlja Sanel Kajan, novinar Al Jazeere.

Transparenti protiv izgradnje termoelektrane su postavljeni na balkonima zgrada u Pločama, a gradskim ulicama odzvanjaju pozivi stanovnicima da se odazovu na referendum.

Zagovornici ističu da će, pored proizvodnje struje, izgradnja termoelektrane omogućiti 350 novih radnih mjesta i privredno preporoditi Ploče, ali i cijeli neretvanski kraj.

Tvrde da nema potrebe za strahom od ekološki negativnih posljedica, a oglasili su se samo kratkim saopćenjem: “Sve stručne informacije koje smo imali na raspolaganju prezentirali smo javnosti u prethodnim mjesecima. Bez obzira na sve, ljudi imaju demokratsko pravo da iskažu svoj stav.”

Za građanske udruge i inicijative termoelektrana je veliki ekološko-zdravstveni problem. Kažu da će, ako se izgradi, biti upropašteni poljoprivreda i turizam u delti Neretve, ali i šire.

Utjecaj elektrane

Ana Musa iz Građanske inicijative “Pravo na zdrav život” je rekla: “Termoelektrana na ugljen ne ide zajedno s turizmom, poljoprivredom i ribarstvom, koje su strateške djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije u cjelini. Ovdje blizu bi trebao biti toranj visine 250-300 metara. Nema tog filtera koji može zadržati te sitne čestice. Ne postoji. Jedna velika laž je da je to neotrovno. No, ako se usvoji izgradnja termoelektrane, biće kasno”.

“Sem ekoloških udruženja i građanskih inicijativa, protiv termoelektrane na ugljen izjasnila se i Skupština Dubrovačko-neretvanske županije, kao i gradska vlast u Metkoviću”, javlja Kajan.

Tvrde da dolina Neretve ima puno drugih mogućnosti za razvoj i da nije bilo potrebe za referendumom.

Zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja kazao je: “Ovo je, prema mom mišljenju, samo davanje prigode onima koji su zagovarači ove termoelektrane da referendum ne uspije i da oni onda imaju argument i kažu kako protivljenje termoelektrani nije tako snažno kako se predstavlja u javnosti. Mislim da nije trebalo riskirati s raspisivanjem referenduma. Svi su se izjasnili protiv. Narod je protiv i ovo je, u biti, jedan riskantan potez, koji može onima koji zagovaraju termoelektranu dati vjetar u leđa.”

Da bi referendum uspio potrebno je da na njega izađe 50 posto plus jedan građanin upisan u birački popis Ploča.

“Osobno mislim da je 80 posto građana Ploča u ovom trenutku protiv izgradnje jednog takvog objekta. Pozivam sve svoje sugrađane da izađu na referendum, a osobno ću glasati protiv”, poručio je Krešimir Vejić, gradonačelnik Ploča.

U nedjelju će građani imati priliku pokazati svoju volju, no referendum nije obavezujući.

Izvor: Al Jazeera