Hidžab učenice na Ustavnom sudu Crne Gore

Islamska zajednica iznenađena reakcijom profesora koji su se obratili Ustavnom sudu (EPA)
Islamska zajednica iznenađena reakcijom profesora koji su se obratili Ustavnom sudu (EPA)

Povodom slučaja učenice barske Gimnazije “Niko Rolović” E. K. (16), koja je s hidžabom došla na nastavu, oglasilo se Ministarstvo prosvjete Crne Gore nakon što se dio profesora obratio Ustavnom sudu i zatražio tumačenje.

Iz ovog Ministarstva je saopćeno da poštuju Ugovor između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) o uređenju odnosa od zajedničkog interesa, izvijestila je Agencija Anadolija.

Poručuju da niko ne može biti diskriminiran prilikom nošenja marame i kape, koji su sastavni dio nošnje jedne vjere.

“Obrazovno-vaspitne ustanove poštuju pravo propisano članom 14, Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, prema kojem: ‘Vjernik koji prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, može biti fotografisan s kapom ili maramom i ne može biti neposredno i posredno diskriminisan prilikom zaposlenja, kao zaposleni, u postupku pred državnim organima i u sistemu obrazovanja kao učenik i student”, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete.

Neupitna sloboda

Iz ovog resora podsjećaju da je u Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj državi, apsolutno zagarantirana sloboda vjeroispovijesti i niko to ne treba dovoditi u pitanje.

“U obrazovno-vaspitnim ustanovama do sada nije bilo problema koji se odnose na javno ispoljavanje vjerskih obilježja učenika ili zaposlenih. Ukoliko i ima takvih slučajeva, oni nikada nisu bili predmet pažnje, jer je i ustanovama i Ministarstvu važno da se nastavni proces odvija redovno i po planu, kao i da učenici poštuju nastavne obaveze i pravila ponašanja u školi i da poštuju prava drugih. U Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj državi, apsolutno je zagarantovana sloboda vjeroispovijesti i niko to ne treba da dovodi u pitanje”, saopćeno je za Anadoliju iz crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Dio profesora barske Gimnazije zatražio je od Ustavnog suda tumačenje da li se ugovorom koji su 30. januara 2012. godine potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i reis IZ-a Rifat Fejzić krši Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, kojim su “vjerska obilježja u državnim školama zabranjena”.

Generalni sekretar IZCG-a Fuad Čekić kazao je da je iznenađen odlukom profesora Gimnazije u Baru koji su zatražili tumačenje od Ustavnog suda o nošenju hidžaba u školama.

Istakao je da je hidžab jedan od načina prakticiranja islama. Čekić podsjeća da je i Ugovor koji je potpisao IZCG s Vladom Crne Gore jasno definirao koje su to granice u islamskom tumačenju koje podrazumijevaju nošenje hidžaba.

“Ovo je pravo koje je zagarantovano Evropskim konvencijama i Ustavom. Mi smo, potpisujući Ugovor o uređenju odnosa s državom Crnom Gorom, izdefinisali koje su to granice u islamskom tumačenju, šta bi se podrazumijevalo pod nošenjem hidžaba i koja bi lica uživala tu zaštitu. Međutim, Ugovor nije osnov ovog prava. To pravo je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, članom 9”, izjavio je Čekić i napomenuo da je pravo na vjeroispovijest također zagarantirano Ustavom Crne Gore.

‘Iznenađujuća reakcija’

“Mogu reći da me iznenađuje takva reakcija profesora. Oni trebaju biti informisani o osnovnim građanskim pravima i slobodama. Sloboda vjeroispovijesti jeste omogućiti njenim vjernicima da praktikuju vjeru. A ovo je jedan od načina praktikovanja vjere. Isto kao što neko može da nosi polumjesec i zvijezdu ili krst”, kazao je Fuad Čekić, generalni sekretar IZCG.

Odluku Ustavnog suda sa nestrpljenjem čeka i otac učenice koja je nosila hidžab u školi Medo Kuč. Ipak, plaši se da se Ustavni sud neće odmah oglasiti.

“Plašim se da Ustavni sud neće donijeti odluku tako brzo. Nabolje bi bilo da se sve ubrza”, kazao je Kuč i istakao da su učenici kazali da neće da ispaštaju zbog toga što njegova kćerka nosi hidžab.

“Profesor je izjavio da neće predavati u odjeljenju gdje je moja kćerka pokrivena hidžabom. Onda su i učenici reagovali, rekli su zašto da mi ispaštamo zbog nje. Takođe, iz Uprave škole mi je rečeno da bi najbolje bilo da moja kćerka nije stavila hidžab i da ne bi bilo problema”, zaključio je Kuč, prenose podgorički portal CDM.

Glavni imam barski Muidin Milaimi kazao je ranije za crnogorske medije da je E. K. samoinicijativno stavila hidžab, ali i da je o toj namjeri mjesec dana ranije obavijestila direktoricu Gimnazije Mariju Đonović.

Milaimi kaže da se “hidžab dešava u Evropi i da će sigurno biti i drugih primjera i u Baru”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO