EU finansira poljoprivredni sektor u Srbiji

Novac će će biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova (Al Jazeera)

Evropska komisija je usvojila Program za ruralni razvoj u Srbiji i time je stvorena osnova za potporu Evropske unije tamošnjem poljoprivrednom sektoru u idućih šest godina.

Ukupni proračun u vrijednosti 175 miliona eura će biti na raspolaganju poljoprivrednicima u Srbiji u vidu bespovratnih sredstava za sufinanciranje odgovarajućih investicija.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine te zemlje je priopćeno kako bi na taj način ukupna ulaganja u poljoprivredni sektor trebala dostići 400 milouna eura.

Bespovratna sredstva

Novac će će biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova (bespovratnih sredstava) za sufinansiranje proizvodnje i prerade.

U saopštenju se podsjeća da je Evropska komisija usvojila Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) 20. januara, čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

Glavni ciljevi Programa su unapređenje sigurnosti hrane u Srbiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć tom sektoru da se postepeno uskladi sa standardima EU, prenosi B92.

Vlasti u Srbiji su, na osnovu detaljnih analiza, zaključile da je najbolje ulagati u poljoprivredna domaćinstva koja proizvode mlijeko, meso, voće i povrće.

Kako je navedeno, pomoć će biti namjenjena i razvoju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa.

Faza pripreme za ovaj sistem je u toku, a ona mora da se završi da bi pozivi za podnošenje prijedloga mogli da se objave.

Izvor: Agencije