Mustafa proziva Vučića zbog štrajka u Trepči

Stotine kosovskih rudara kompanije Trepča i drugi dan odbijaju izaći na površinu iz rudnika Stari trg kod Mitrovice, zahtijevajući od Vlade Kosova da što prije preuzme kompaniju čije je preuzimanje odgođeno.

Rudari su obustavili rad u toku jučerašnje prve smjene, a potom su im se pridružili i radnici druge smjene.

Štrajkuju 650 metara ispod površine zemlje.

Novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj je posjetio rudare u jami i javlja da štrajk i dalje traje.

“Većina rudara su umorni, ali u isto vreme su odlučni da nastave štrajk ako vVada Kosova ne ispuni njihov zahtev. Kažu da već dva dana čekaju premijera Kosova Isu Mustafu da im se obrati”, javlja Ahmetaj.

“Rudari od premijera traže konkretne garancije i konkretne vremenske rokove kada bi Skupština i Vlada usvojile poseban zakon o Trepči, koji bi omogućio da Trepča postane javno preduzeće  pod vlasništvom Vlade Kosova”.

Ahmetaj dodaje da radnici tvrde da je jedni način za razvoj njihovog preduzeća da se Trepča pretvori u javno preduzeće.

‘Dozvola da uđe na Kosovo’

U međuvremenu, kosovski premijer Isa Mustafa je optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića da “ekonomsku krizu koju ima u svojoj državi preko pitanja Trepče pokušava prebaciti i na Kosovo”.

“On [Vučić] može kazati da su sva društvena preduzeća njegova da bi obmanuo srpskog građanina, ali mi znamo da su sva naša i ne treba se niko brinuti. Nikome ne treba odobrenje da bi ušao u svoje vlasništvo, ali Vučiću je potrebna dozvola da bi ušao u bilo koji dio Kosova, jer smo mi gospodari svoje zemlje i ne pregovaramo ni sa kim o vlasništvu naše zemlje”, naveo je Mustafa na Facebooku.

“Trebamo riješiti naše probleme bez uslovljavanja i ne s populističkom politikom, jer se ova zemlja treba stabilizirati i svi trebamo biti odgovorni za njenu stabilizaciju”, napisao je kosovski premijer.

Mustafa je naveo da su kosovska Vlada i Skupština “institucije koje su odgovorne da donesu sve odluke i mjere za dobrobit kombinata [Trepča] i budućnosti zemlje”.

Vladi Kosova, koja je u ponedeljak odlučila Trepču izdvojiti iz Nacrta zakona o javnim preduzećima i izraditi poseban zakon o tom kombinatu, rudari su dali rok od 24 sata da im odgovori na zahtjev.

Skupština Kosova izdvojila je pitanje Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata olova i cinka Trepča, u čijem su sastavu rudnici, topionice olova i cinka, kao i niz postrojenja za preradu rude i njenu obradu, iz Nacrta zakona o javnim preduzećima pod izgovorom da će predložiti poseban zakon o Trepči.

Prethodno su Vlada Srbije i predstavnici Srpske liste u kosovskoj Vladi zatražili od zvaničnika u Prištini i međunarodne zajednice da zaustave postupak nacionalizacije kompanije Trepča.

Vlada Srbije upozorila je kako bi jednostrana promjena vlasničke strukture u Trepči mogla ozbiljno destabilizirati odnose na Kosovu.

O Trepči i u Briselu

Vlada u Beogradu očekuje da će o pitanju Trepče biti riječi u nastavku pregovora o provođenju Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u dijelu koji se odnosi na pregovore o podjeli imovine.

U Beogradu tvrde kako je većinski vlasnik kombinata Fond za razvoj Republike Srbije.

Od 1999. godine dijelom Trepče na jugu Mitrovice, gdje se nalazi i rudnik Stari trg, upravljaju Albanci, dok pogonima tog kombinata na sjeveru, u Zvečanu, uključujući dva rudnika kod Leposavića, upravljaju Srbi, tako da kombinat praktično funkcionira kao dva samostalna dijela.

U pogonima kombinata Trepča, koji predstavlja jedan od najznačajnijih rudarskih kompleksa na Balkanu, i u vrijeme bivše SFRJ proizvodio je oko 70 posto mineralnih sirovina te države, trenutno radi oko 5.000 radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO