Protest rudara Trepče 650 metara pod zemljom

Blizu 250 rudnika Stari trg, koji se nalazi u južnom dijelu kombinata Trepča na Kosovu, obustavilo je rad i zatvorilo se u okno 650 metara pod zemljom.  

Rudari zahtijevaju od Vlade i Skupštine Kosova da u što kraćem roku usvoje zakon kojim bi se odredio status Trepče kao javnog preduzeća u vlasništvu Vlade Kosova, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Sinoć je Skupština Kosova načelno usvojila izmjene Zakona o javnim preduzećima, kojim je omogućeno produženje roka za restrukturiranje rudnika i tako izbjegnuta mogućnost bankrota.

Međutim, rudnik nije prešao u vlasništvo države, kako je to bilo predviđeno prvobitnim Zakonom koji je povučen iz skupštinske procedure.

Rok za restrukturiranje bio je drugi februar.   

Ahmetaj javlja da rudari traže od političkih partija da ne zloupotrebljavaju Trepču, jer je taj rudnik potreban svim kosovskim građanima.

Rudnik su danas posjetili direktor Trepče, gradonačelnik obližnje Mitrovice, ali i predstavnici opozicije.

Gradonačelnik s premijerom o zahtjevu rudara

Direktor rudnika Ahmet Tmava rekao je da su rudrai spomenuli rok od 24 sata do kada bi predstavnici institucija trebali da dođu u Trepču i objasne zakonske procedure te preduzmu konkretne korake kako bi se našao zajednički jezik.

Gradonačelnik Mitrovice Agim Bahtiri posjetio je rudare i kazao da će otići kod premijera, gdje će razgovarati o zahtjevu radnika o donošenju novog zakona o Trepči.

”Ja bih pozvao sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos, jer ne želimo da situacija izmakne kontroli”, kazao je Bahtiri.

Donika Kadada Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova kazala je kako je rekla radnicima da podržava njihov zahtjev.

”Zakon koji je Vlada Kosova jučer na arbitraran način povukla iz skupštinske procedure, a na zahtjev Vučića, mora opet da se vrati u Skupštinu Kosova, kako bi se ova firma pretvorila u javno preduzeće, a čiji vlasnik će biti Republika Kosovo”, rekla je ona.

Opozicija napustila sjednicu Skupštine

Opozicija je sinoć napustila sjednicu Skupštine Kosova, dok je kosovski premijer Isa Mustafa obrazlagao opravdanost Prijedloga zakona.

Mustafa je kazao da se Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, želi spriječiti likvidacija rudnika Trepča.

“Vrhovni sud je odbio zahtjev Kosovske agencije za privatizaciju da se produži rok za dostavljanje plana za reorganizaciju Trepče. Rok je 2. februar. Ako se do tada ne dostavi plan za reorganizaciju, onda može početi procedura bankrota Trepče na zahtjev kreditora. Mi ne možemo negirati odluku Vrhovnog suda, ali ovim zakonom stvaramo uslove kojima bismo onemogućili proces likvidacije Trepče. Time dobijamo na vremenu, godinu ili godinu i po, da predstavimo plan za reorganizaciju Trepče”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera