Novinar Kežarovski privremeno na slobodi

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski predvodio je protest novinara u Skoplju, nakon što je dobio jednomjesečni otpust iz zatvora.

Demonstranti su na početku protestovali ispred Apelacionog suda, koji je u četvrtak pravomoćno osudio Kežarovskog na dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon toga, marširali su ulicama Skoplja i završili protest ispred zgrade Vlade.

Novinari traže oslobođajuću presudu za kolegu.

Kežarovski je već proveo 20 mjeseci u pritvoru, od čega 15 u kućnom.

Preostalo mu je da odsluži još nešto više od tri mjeseca.   

Novinari krive vlast

Novinari u Vladi i premijeru vide glavne krivce za cenzuru, zatvaranje medija i novinara Kežarovskog.

”On [makedonski premijer] je obećao evropskim poslanicima da će Kežarovski odmah da bude pušten na slobodu i lagao ih je sto puta. Došli smo da mu poručimo da ga se ne plašimo! Znamo da ne ceni slobodu, demokratiju, ljudska prava i znamo da za njega ništa ne znače ni fizička sloboda ljudi, a bogami ni sam život!”, rekao je novinar Zoran Dimitrov.

Predsjednik Udruženja novinara Naser Selmani je kazao da nije slučajno što su danas novinari došli ispred Vlade.

”Posle svega što su napravili, s pravom sumnjamo da iza zatvaranja Kežarovskog stoje ljudi iz ove zgrade iza nas”, rekao je Selmani.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako je u petak, kada je izrečena drugostepena presuda, policija ekspresno odvela Kežarovskog u zatvor.

”On će biti na slobodi sve do 18. februara, kad se mora opet javiti u zatvor. Inače, ovaj novinar je osuđen na zatvorsku kaznu zato što je 2008. u jednom članku objavio identitet zaštićenog svedoka.

Krivični postupak protiv njega je pokrenut čak pet godina nakon što je objavio tekst, 2013. godine.

Međutim, kasnije je ovaj zaštićeni svedok, koji je svedočio u jednom slučaju ubistva, sam rekao da je pod pritiskom policije bio stavljen u tu poziciju”, javila je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera