BiH: Traži se novo rješenje za franak

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je upravu Hypo banke da dužnicima čiji su krediti vezani za švicarske franke ponudi dodatne opcije za ublažavanje negativnih efekata rasta te valute.

Kako je saopćeno nakon sastanka u Sarajevu, rukovodstvo banke će u narednih 10 dana ponuditi rješenja. 

Iz Udruženja korisnika kredita “Švicarac” upućen je poziv svim članovima da kredite isplaćuju u iznosu u kojem su platili prvu ratu, u domaćoj valuti.

Drugog rješenja, kažu, nema, jer se kako navode, u pojedinim slučajevima iznos kreditne rate udvostručio.

“Devet hiljada i osamsto ugovora o kreditu, puta četiri ili pet članova porodice. Blizu pedeset hiljada građana BiH je pogođeno ovim kreditima”, rekao je Kemal Duraković iz Udruženja korisnika kredita ”Švicarac”.

Podigli su, navode, blizu 400 miliona eura, a sada vraćaju znatno više.

No, brojke se savim ne slažu. U Hypo-Alpe-Adria banci kažu da je 6.100 klijenata koristilo spomenute kredite.

Niz sudskih sporova

Niko nije mogao utjecati na ono što se događa danas, kaže direktor banke Dragan Kovačević.

“Ne možete u izvorima imatu izvor u američkim dolarima, a potraživanja u konvertibilnim markama. KM mora biti vezan za dolar jer taj dolar banka mora vratiti. U ovom slučaju je to švicarski franak.”

Sada klijentima nude iste olakšice – konverziju kredita, otpis rata, smanjenje kamatne stope… No, svjesni da je za najveći broj korisnika ponuda bila neprihvatljiva, u narednih deset dana izaći će s novom.

“Onaj ko je prije dvije godine izvršio konverziju, danas nema taj problem. Ako to ljudi urade danas, možda će im biti bolje nego sutra”, rekao je Kovačević.

Advokat Dalibor Mrša, koji zastupa Udruženje ”Švicarac’,’ kaže da je dosadašnja ponuda bila nepoštena – da je banka ponudila loš proizvod, a ipak ga dobro naplatila.

“Iscrpit ćemo sve instance u BiH, a onda ići prema Strazburu ako te presude ne budu u korist klijenata”, rekao je on.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović javlja iz Sarajeva da je Udruženje ”Švicarac” pokrenulo niz sudskih sporova s ciljem zaštite klijenata.

Dobilo je gotovo isto onoliko koliko i sama banka. No put se nastavlja, prema višim instancama.

Izvor: Al Jazeera