Skupština Kosova odgodila raspravu o Trepči

Skupština Kosova načelno je večeras, na vanrednoj sjednici, usvojila izmjene Zakona o javnim preduzećima – bez prisustva opozicije.

Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima glasalo je 76 poslanika.

Vlada Kosova dva puta je danas izmijenila nacrt  Zakona, a usvojena verzija razlikuje se od one koja je jutros trebala biti na dnevnom redu, ali je povučena iz skupštinske procedure.

Cilj te verzije bio je prenijeti vlasništvo rudnika Trepča sa Kosovske agencije za privatizaciju na Vladu prije isteka roka za restrukturiranje firme, 2. februara.

Usvojeni zakon ne regulira status Trepče, koji će se riješiti posebnim aktima, već predviđa produženje roka za restrukturiranje. 

Očekuje se da će večeras Skupština u potpunosti usvojiti ovaj Prijedlog.

Premijerovi argumenti

Opozicija je napustila sjednicu, dok je kosovski premijer Isa Mustafa obrazlagao opravdanost Prijedloga.

Mustafa je kazao da se Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, želi spriječiti likvidacija rudnika Trepča.

“Vrhovni sud je odbio zahtjev Kosovske agencije za privatizaciju da se produži rok za dostavljanje plana za reorganizaciju Trepče. Rok je 2. februar. Ako se do tada ne dostavi plan za reorganizaciju, onda može početi procedura bankrota Trepče na zahtjev kreditora. Mi ne možemo negirati odluku Vrhovnog suda, ali ovim zakonom stvaramo uslove kojima bismo onemogućili proces likvidacije Trepče. Time dobijamo na vremenu, godinu ili godinu i po, da predstavimo plan za reorganizaciju Trepče”, kazao je on.

Opozija se snažno protivi i povlačenju ranije verzije Zakona iz procedure, i usvojenoj verziji. Zato su nakon žučne rasprave napustili večerašnju vanrednu sjednicu Skupštine.

Evo kako su ranije danas obrazložili svoje protivljenje:

“Na današnjoj sjednici Skupštine je još jednom potvrđeno da Vučić donosi odluke umjesto Thacija i Ise Mustafe. Ova odluka je bez presedana, tako da parlamentarna grupa Alijansa za budućnost Kosova smatra da svaki pokušaj da se izbjegne odluka o promjeni Zakona o javnim preduzećima predstavlja predaju pred Srbijom, i kao takva je neprihvatljiva. Poslanici Alijanse će podržati samo zakon koji omogućava da Trepča postane javno preduzeće, kako bi se izbjegla mogućnost da Srbija uzme Trepču”, kazala je Donika Kada-Bujupi, Poslanica Alijanse za budućnost Kosova.

Trepča van dnevnog reda

Vlada Kosova je ranije povukla izmjenu Zakona o javnim preduzećima iz skupštinske procedure. 

Prije sjednice Skupštine, Vlada je dodala još dvije tačke u prijedlog izmjene Zakona, a koje se odnose na mogućnost produžetka roka za restruktuiranje prije bankrota.

Južnim dijelom poduzeća Trepča upravljaju Albanci, a sjevernim Srbi.

Premijer Kosova Isa Mustafa je u ranijem obraćanju Parlamentu rekao da je zaključeno da postoje brojni elementi koji trebaju biti dodatno razmotreni, kao što su elementi koji se tiču obaveza kombinata Trepča prema kreditorima, a koje su, prema nekim informacijama, blizu 1,4 milijardi eura.

Vanredna sjednica        

Novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj ranije javio da je na zahtjev Vlade Kosova danas održano vanredno zasjedanje Skupštine Kosova,.

“Opozicija se danas snažno protivila predlogu Premijera Kosova Isa Mustafe da se do sutra odloži razmatranje zakona o javnim preduzećima. Jedan od razloga za to je bila izjava Premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je pred medijima u Beogradu izjavio da će Vlada Kosova povući iz skupštinske procedure zakon o javnim preduzećima”, javlja Ahmetaj.

“Njegova izjava je ustvari prethodila obraćanju Premijera Kosova Isa Mustafe poslanicima Skupštine Kosova, u kojem ih je obavestio da će sutra, umesto danas, razmatrati izmene zakona. To je prouzrokovalo veliko nezadovoljstvo među poslanicima, koji su izjavili da Premijer Srbije postavlja agendu kosovskih institucija”.

Radnici poduzeća Trepča sa sjevera Kosova su sa protesta poručili da ne prihvaćaju namjeru Vlade Kosova o preuzimanju vlasništva nad tom firmom.

Na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova su održani protesti.

Na magistralnoj cesti između Leposavića i Južne Mitrovice su sačekali odluku Vlade Kosova o povlačenju iz skupštinske procedure Zakona o javnim poduzećima.

Dušan Dragović, predsjednik sindikata Trepče, kazao je: “Neshvatljivo je da Vlada Kosova predlaže zakon o promeni vlasničke strukture i načina organizovanja ove kompanije, a da prethodno nije zatražila čak ni mišljenje sindikata, menadžmenta i lokalne samouprave na ovom području”.

“Podrška sindikatu Trepče u ovom teškom trenutku i vremenu dolazi kao jedinstvena odluka u cilju očuvanja kombinata Trepča, kao i sprečavanje destabilizacije koja može da ugrozi egzistenciju ogromnog dela srpske populacije, pre svega na severu Kosova i Metohije”, poručio je Goran Rakić, predsjednik općine Sjeverna Mitrovica.

Protivljenje radnika

Radnici Trepče sa sjevera Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom, poručili su da se protive namjeri Vlade Kosova o preuzimanju vlasništva nad ovom fabrikom. 

“Radnici su poručili da je Trepča srpska i da će tako i ostati. Inače, radnici imaju i punu podršku Vlade Srbije, koja takođe traži da se o budućnosti ove fabrike odlučuje u Briselu na pregovorima između Srbije i Kosova”, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

U Trepči, na sjeveru Kosova, radi nešto više od 3.000 radnika, a na današnjem protestu okupilo se njih nekoliko stotina.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić navodi i da je cilj Vlade Srbije da se pitanje Trepče, ali i drugih preduzeća na Kosovu, rješava u Briselu.

“Mi temu imovine u Briselu nismo otvarali i naš zahtev jeste da otvorimo temu imovine, a ne da nam imovina bude oduzimana preko noći. Da o tome ništa ne znamo, da se pravimo kao da ništa ne vidimo i onda kad sve bude završeno, da neko kaže ‘ajde sad otvorite temu imovine, imate još dva kombinata neka mala na severu, ‘ajde za njih da se dogovorimo i da završimo sve'”, poručio je Vučić.

On je izjavio kako je napravljen pomak u pregovorima o rudarskom basenu Trepča.

Vučić je naveo da su tokom vikenda vođeni razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, i izrazio nadu da će vlasti u Prištini odustati od zakona koji je sporan za Beograd.

Vučić je odbacio navode iz Prištine da Srbija koristi zakone i principe Slobodana Miloševića, navodeći kako Beograd samo želi zaštiti ono što je njegovo.

Trepča je bila peti najveći izvoznik u bivšoj Jugoslaviji. Godišnje se proizvodilo 600.000 tona rude i metala. 

Godine 1983. je bila među najprofitabilnijim – izvoz je iznosio 103 miliona dolara. Tada je u Trepči bilo blizu 20.0000 radnika. Sada u tom rudniku radi sedam puta manje ljudi.

Iako se procjenjuje da u rudnicima ima 1.000 milijardi dolara vrijednog materijala, trenutačno je malo koristi od toga, jer su rudnici podijeljeni na južni albanski i sjeverni srpski dio.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO