Nove poplave i klizišta u regionu

Kiše, topljenje snijega i podzemne vode uzrokovale su nove poplave na području Općine Ilidža u Sarajevu.

U nekoliko naselja u toj općini ugroženo je blizu 150 objekata. Operativni centri Civilne zaštite u toku noći su evakuirali ugrožene mještane naselja Gladno polje.

Kiša je prestala padati, ali se voda još ne povlači u korita.

Vodostaj rijeka diljem Bosne i Hercegovine je u porastu.
 
U Kaknju se nivo rijeke Bosne povećao za jedan metar, a rijeka Prača u općini Pale dostigla je kritičnu tačku i prijeti izlijevanjem iz korita.
 
Slično je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je u porastu vodostaj rijeke Neretve u gornjem toku.
 
Nove poplave, kao i klizišta, prijete Nemiloj kod Zenice.
 
Nabujala rijeka Bosna s jedne, i klizište s druge strane, prijete ovom naselju, koje se još  nije oporavilo od prošlogodišnjih poplava.
 
Mještani sela kažu kako se još niko od predstavnika vlasti nije pojavio te da posljedice majskih poplava još nisu sanirane.
 
Vreće s pijeskom su u pripravnosti zbog mogućeg nevremena. 
 
Mještani i vlast različito o bespravnoj gradnji

Reporterka Al Jazeere Arduana Kurić javlja da su u nepunih godinu dana treći put poplavljene kuće u naselju Karamušić.

Voda je do njihovih kuća prodrla oko tri sata ujutro.

Kada im naselje plavi, praktično su bespomoćni, kaže Nezira Korman. Jedino što mogu uraditi da se zaštite od većih šteta je postavljanje vreća s pijeskom ulaza kuća.

Odgovorni ljudi Civilne zaštite smatraju da ovaj problem neće biti jednostavno riješiti.

“Mislim da je ovo problem Općine Ilidža i svih drugih općina koje imaju problem s bespravnom gradnjom. Slična situacija je u Rakovici, u Gladnom polju i sva naselja koja plave problem su bespravne gradnje. Ako nemaju papire, nemaju dozvola, ne mogu nikoga kriviti za to”, kaže Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Mještani se ne slažu i smatraju da je vlast odgovorna za situaciju.

”Ja kad sam počeo kuću, do dan-danas niko mi nije iz Opštine došao i rekao ‘ovdje se ne smije, ovdje plavi.’ Ovdje je poljoprivredno zemljište. Ja sam kupio zemljište s namjerom da pravim na njemu. Kad je trebalo nama uzeti novac za poreze, onda nismo bili ni bespravna gradnja ni građani trećeg ni četvrtog reda”, rekao je Almir Šećerbegović iz naselja Hendekuša.

Štete se velike, ali će se rijetki odlučiti na novu sanaciju. Dosadašnje su bile uzaludne.

Da bi se ovakve stvari u budućnosti spriječile govorilo se o regulaciji toka rijeke Bosne u ovom području u dužini od nekih tri kilometra. Međutim, posljednje tri godine o projektu se samo govorilo, a do realizacije nije došlo”, javila je Kurić.

Sada Iz Agencija za slivove rijeke Save, koja je nosilac projekta, obećavaju da će  konkurs za izbor najpovoljnijeg izvođača radova uređenja korita rijeke Bosne, raspisati u februaru.

Kažu da je Evropska komisija već obezbijedila novac za to. 

Odron u Budvi

U Budvi, kišno vrijeme je izazvalo veliki odron. Stijene, kamenje i zemljište se obrušilo na glavnu magistralu na ulasku u grad.

Promet je obustavljen na toj dionici i preusmjeren na druge pravce.

Gradska služba za vanredne situacije je uspjela da raščisti dio puta, ali se strahuje da će opet doći do odrona,  zbog kiše koja neprestano pada.

U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih. 

Poplavljeni podrumi u Dalmaciji

Obilna kiša donijela je probleme i nekim dijelovima, Dalmacije gdje su mnogi podrumi poplavljeni pa su vatrogasci imali brojne intervencije, javlja Srna.

Usljed velike količine padavina, koje su počele sinoć, voda je prodrla u dubrovačke kuće i dvorišta, a pet porodica koje žive u prizemljima ostalo je bez ičega.

Podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je najviše kiše palo u Metkoviću – 125 litara po kvadratnom metru.

Puno padavina bilo je i Dubrovniku, Pločama i na Mljetu.

U nekim mjestima izmjerene su vrijednosti blizu rekordnih dnevnih padavina ikada izmjerenih u januaru, javlja HRT.

U Dubrovniku, poslije obilnih kiša, voda iz vodovoda nije za piće.

Izvor: Al Jazeera i agencije