Grabar Kitarović pisala UN-u: Presudite Šešelju

Ključno je da ICTY donese presudu u slučaju što je prije moguće kako Šešelj svojom smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Miloševićem (AFP)

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zatražila je od njega da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Hagu (ICTY) te da se što prije donese presuda u njegovom slučaju.

„Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće sigurnosti utemeljilo ICTY. Stoga tražim od vas da poduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uvjete za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju ispuniti“, kaže se u pismu Grabar Kitarović koje je u nedjelju agenciji Hina proslijedio njen Izborni štab.

„Iz razloga koji nisu posve jasni“, kako kaže Grabar Kitarović, ICTY je u novembru 2014. pustio na privremenu slobodu Šešelja „iz humanitarnih razloga“ zbog „pogoršanja zdravstvenog stanja“ i zatražilo da se vrati u Srbiju.

Međutim, ICTY mu za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uvjete koji su uobičajeni, kaže novoizabrana šefica države Hrvatske.

Ljajić: Ovo nema veze s pravom

Iz Beograda stiže ocjena da zahtjev novoizabrane hrvatske predsjednice predstavlja miješanje u rad Haškog suda.

Ni Srbija ni UN nisu nadležni za slučaj Vojislava Šešelja, rekao je Rasim Ljajić iz srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom.

„Ovo nema veze ni sa pravom ni sa politikom, već samo sa marketingom. Zna se da Ban Ki-moon o tome ne odlučuje, a ni Srbija. Nas apsolutno niko ništa nije pitao. Jedina prava adresa za njihove zahtjeve je Sudsko vijeće Haškog tribuala, koje je donosilo odluke“, istakao je Ljajić.

Ona, na primjer, spominje kako se od „Šešelja nije tražilo da se suzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi“ kao i da se Šešelj „nije morao obvezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud“.

Neupitni neuspjeh ICTY-ja

Izražavajući „duboku zabrinutost“, Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu ICTY-ja te da se što prije donese presuda.

„Ljubazno vas molim da poduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključivo i sazivanje Vijeća sigurnosti oko ovog važnog pitanja“, navodi se u pismu.

Šešelj je optužen 2003., suđenje mu je završilo 2010., ali do sada nije donesena presuda.

„Po svim objektivnim standardima, ovo kašnjenje je neupitno neuspjeh ICTY-ja. Žrtve zaslužuju bolje. Tužiteljstvo ICTY-ja kazalo je da presuda neće biti donesena prije kraja 2015.“, kaže Grabar Kitarović.

Budući da je jedno od objašnjenja za tako veliko kašnjenje količina vremena potrebna da se ispiše presuda, novoizabrana predsjednica smatra da bi najprije trebalo „bez odgode“ donijeti usmenu presudu, a tek naknadno njezino obrazloženje.

„Ključno je da ICTY donese presudu u slučaju što je prije moguće kako Šešelj svojom smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Stoga, tražim od Vas i Vijeća sigurnosti da inzistirate da Sudsko vijeće donese usmenu presudu bez odgode u slučaju Šešelj, a potom da objavi obrazloženje.“

Zločinačko ponašanje

„Ako ICTY zauzme ovaj pristup, Šešelj bi se mogao suočiti s presudom Sudskog vijeća već u junu, a sud bi imao dovoljno vremena da objavi pisano mišljenje koje će pojasniti presudu.“

„Sve žrtve zaslužuju čuti presudu koja će osuditi Šešeljevo zločinačko ponašanje, kao što zaslužuje i međunarodna zajednica u cijelosti. Vjerujem da ćete Vi i Vijeće sigurnosti učiniti sve što je u vašoj moći kako bi osigurali da dan Šešeljeve presude stigne što prije“, naglašava Grabar Kitarović.

Ona također u pismu kaže da joj je bilo drago kada je Tužiteljstvo nedavno zatražilo da se Šešelja vrati u Hag, ali i da je bila razočarana kada je Sudsko vijeće odbilo taj zahtjev što je omogućilo Šešelju da ostane na slobodi.

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je početkom decembra prošle godine da se Šešelja vrati u pritvor jer njegovo ponašanje na slobodi podriva temelje odluke o njegovu privremenom puštanju, ali je Sudsko vijeće ICTY-ja odbilo zahtjev tužiteljstva.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te nad vojvođanskim Hrvatima.

On je 12. novembra po odluci Sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Scheveningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina.

Izvor: Agencije