Beograd protiv kosovskog zakona o Trepči

Vlada Srbije je od međunarodne zajednice tražila da utječe na to da Vlada Kosova povuče Zakon o javnim preduzećima koji bi sutra trebao biti usvojen, a kojim se rudarski kombinat Trepča stavlja pod kontrolu Prištine. Srpski radnici u Trepči zbog usvajanja ovog Zakona najavljuju proteste.

Godinama ovaj rudnik simbolizira podjelu Kosova na albansko i srpsko. Južnom Trepčom, u kojoj se nalazi veći dio kapaciteta upravljaju Albanci, sjevernom Trepčom – Srbi.  Obje strane su pokušale privatizirati ovaj rudarski basen, ali bezuspješno. Priština sada jednim zakonom želi preuzeti 100% vlasništva nad Trepčom, što u Beogradu tumače kao pravno nasilje.

„Za tako nešto u Srbiji postoji reč – pljačka i otimačina. Naša poruka (premijeru Kosova Isi) Mustafi i (zamjeniku premijera Hashimu) Thaciju i onima koji odlučuju u Prištini je ne dirajte ono što je naše. Napravite sami nešto novo, ako ne možemo da vam pomognemo, mi vam nećemo odmoći, ali ostavite ono s čime nikada niste imali niti možete imati veze“, kaže direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Zvanični Beograd tvrdi kako nema dileme oko vlasništva nad Trepčom.

Fond za razvoj Srbije upisan je kao vlasnik 78,55% basena. Ukupan dug Trepče koji potražuju kompanije iz Srbije je 350 miliona eura, što je i prijavljeno Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Prošle godine je u Trepči iskopano 205.000 tona rude, dok je proizvedeno 1.500 tona rafiniranog olova.

Žile u Srbiji

U Vladi Srbije napominju i da se rudne žile dva rudnika ne nalaze na Kosovu nego u centralnoj Srbiji. Vlada je u posljednjem krugu privatizacije ponudila i Trepču, ali je odustala od prodaje kompanija na Kosovu do dogovora sa prištinskim vlastima.

„Ukoliko prištinske vlasti ne budu povukle ovu odluku i ako ne budemo seli da razgovaramo na način na koji je to predviđeno svim sporazumima do sada, Agencija za privatizaciju će pokrenuti postupak privatizacije Trepče. To onda postaje eko pitanje jer mi smo u obavezi da zaštitimo imovinu i fonda i kompanija koje posluju u Srbiji“, izjavio je Željko Sertić, ministar privrede Srbije.

A rudari srpske nacionalnosti od sutra najavljuju proteste. Štrajkovat će u rudnicima na sjeveru Kosova sve dok Priština ne odustane, od kako to nazivaju, nacionalizacije Trepče.

„Rudara radi u Trepči 3.300, toliko porodica vezuje svoju egzistenciju i Vlada apsolutno stoji uz te rudare i zaposlene i bićemo deo borbe da se sačuva ono sto je naše“, ističe ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Predstavnici Srba u kosovskim vlastima kažu da je Zakon o javnim preduzećima o kome će sutra skupština Kosova raspravljati, donijet bez bilo kakvih konsultacija sa njima. U Srpskoj listi upozoravaju da to može dovesti do političke krize na Kosovu.

„Ukoliko se nastavi praksa donošenja odluka bez konsultovanja s nama, mi ne vidimo smisao našeg učestvovanja u Vladi i dobro ćemo razmisliti da li i dalje da učestvujemo u ovome“, rekao je zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Društveno preduzeće

U Beogradu se nadaju da će Priština povući sporni zakon i o sudbini Trepče pregovarati u Briselu gdje ni posle dvije godine dijaloga još nisu počeli pregovori o imovini na Kosovu.

Premijer Kosova Isa Mustafa objašnjava da je Trepča preduzeće koje ima karakter društvenog, kojim upravlja Kosovska agencija za privatizaciju. Napominje da je u prošlosti Trepča pripadala onima koji su radili u njoj, što, kako kaže, znači da je ona pripadala Kosovu.

„Tako je i sada. Trepča pripada državi Kosovo i o njoj može odlučiti samo Vlada i Skupština Kosova. To ne znači da se neće uzeti u obzir zahtjevi kreditora, jer je to predviđeno zakonom, ali mislim da ove odluke ne bi trebalo da utiču na proces dijaloga i na odnose sa Srbijom. Trepča se nalazi u teritoriji Republike Kosovo i to bogatstvo pripada Kosovu. Mi ćemo se potruditi da se bogatstvo Trepče koristi u interesu svih građana bili oni Albanci, Srbi ili svi drugi“, izjavio je šef kosovske Vlade.

Izvor: Al Jazeera