Zarobljeni kapital u nekoliko banaka Srbije

Srpska banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, do kraja naredne sedmice prestat će raditi sa građanima i servisirat će samo vojnu industriju Srbije. Na ovaj način ova banka je spašena likvidacije koja joj je prijetila zbog velikih dugova.

U posljednje dvije godine, četiri banke koje su više radile sa državnim kompanijama, a manje sa stanovništvom, otišle su u stečaj, a višemilionski ulozi građana i privrede ostali su zarobljeni.

Fabrici Zastava oružje svaki euro znači – no 2,5 miliona joj stoji i dalje blokirano u Univerzal banci.

„Radićemo sve da što veći deo sredstava koja su zarobljena u Univerzal banci  vratimo u finansijske tokove fabrike. To zavisi od stečajnog postupka, veličine stečajne mase, od stečajnih poverioca koji su prisutni u Univerzal banci“, govori Milojko Brzaković, direktor ove tvornice.

Novac je ostao zarobljen i Ministarstvu finansija, državnom trgovcu oružjem Jugoimportu i kompanijama unutar Elektroprivede Srbije. Deponent je i Nebojša Divljan, biznismen, nekadašnji najveći pojedinačni dioničar ove banke.

„Tu neće biti ničega i nikome ništa neće biti isplaćeno, može deo državi. Država je izgubila 85 miliona garantovanih depozita i kroz propale depozite državnih preduzeća još pedesetak“, kazao je Divljan.

Tužba protiv Narodne banke

Univerzal banka je jedna od četiri državne banke koje su u prethodne dvije godine propale zbog nenaplativih kredita koje su davali po političkoj ili poslovnoj liniji – zbog čega su podignute i optužnice protiv vodećih ljudi ovih banaka. Oko milijardu eura duga palo je na teret države.

Agencija za osiguranje depozita isplatila je ukupno 85 miliona eura, za osigurane uloge do 50.000 eura. Sve iznad toga čeka naplatu iz stečajne mase – samo za Univerzal banku oko 14 miliona eura.

Svi ovi troškovi, kako tvrdi Divljan, nastali su jer Narodna banka Srbije nije dobro vršila kontrolu.

„Ja ću Narodnu banku tužiti. Dugo smo se pripremali. Ja ću sudskim putem tražiti materijalnu satisfakciju, a mislim da će to biti dobra prilika da malo evropske vrednosti usađujemo i u glave bahatih državnih činovnika“, izjavio je.

Peta banka koju je mogla zadesiti slična sudbina je Srpska banka, ali je država odlučila da je dokapitalizira i pretvori u banku koja će isključivo da radi sa vojnom industrijom.

„Nikakvi tajkuni u liku Bogičevića, Perčevića, ne znam ko je sve od njih uzimao kredite, davao jalovište, davao loše kolaterale. Više ne postoji mogućnost da Srpska banka može takvim preduzećima da daje kredite“, kategoričan je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Bez pokretanja odgovornosti

Vrata Srpske banke ostaju zatvorena za fizička lica, dok će dugove također preuzeti Agencija za osiguranje depozita.

„Tu opet mi, kao poreski obveznici, imamo najveći problem jer su najveći deponenti u propalim bankama bile državne kompanije, pa čak i Agencija za osiguranje depozita koja bi trebalo da nas zaštiti od problema. Ovo je jedna krajnje neodgovorna priča u kojoj, na žalost, nismo kao efekat imali bilo čije pokretanje odgovornosti“, smatra ekonomska novinarka Blica Gordana Bulatović.

Stečaj u bankama može trajati godinama, kao što je slučaj sa Beogradskom i još tri banke, koje su zbog nelikvidnosti zatvorene 2002.godine, javlja novinar Al Jazeere iz Beograda Marko Subotić.

„Stečaj još nije okončan“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera