Kosovo će se žaliti EU zbog Vučićevih izjava

Tahiri: "izjave Vučića ne doprinose dijalogu dobrosusjedstva." (Reuters)
Tahiri: "izjave Vučića ne doprinose dijalogu dobrosusjedstva." (Reuters)

Ministrica za dijalog u kosovskoj Vladi Edita Tahiri izjavila je danas da će se Kosovo žaliti Evropskoj uniji “zbog nacionalističkih izjava srpskog premijera”.

Ona je dodala da je premijer Srbije Aleksandar Vučić davao i “neumjerene izjave o državi Kosovo” prilikom nedavne posjete, javlja Tanjug.

Prema njenim riječima “izjave Vučića ne doprinose dijalogu za dobrosusjedstvo, za šta se zalažu u Briselu”.

Tahiri je pozvala Srbiju da se “rasani”, odnosno da se “probudi iz sna” i okonča hegemonistički mentalitet, prenosi prištinski lista Epoka e re.

‘Populistički momenti izjava’

Kazala je da se posjeta premijera Srbije nije razlikovala od njegovih prethodnika.

U izjavu za prištinski dnevik Koha Ditore zamjenik premijera u Vladi Kosova Branimir Stojanović je povodom pisanja albanskih medija o Vučićevim i njegovim izjavama, posebno njegovim kada je govorio o spomeniku Kralju Milutinu rekao: “Ovo je prvi spomenik na teritoriji Srbije”.

Stojanović je za Koha Ditore istakao da “je velika žalost što su svi mediji bacili akcenat na ”populističke momente izjava”.

Stojanoviću je zasmetalo što u prištinskim medijima nije dat značaj Vučićevim porukama za mir sa Albancima i ekonomski razvoj.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Poslanici skupština Srbije i Kosova, sastali su se prvi put danas u Prištini. Razgovarali su o ulozi dva parlamenta u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Iako imaju različite stavove o dometu današnjeg sastanka, složni su u ocjeni da je osim vlada potreban i dijalog parlamentaraca.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO