Kežarovskom dvije umjesto 4,5 godine zatvora

Apelacioni sud u Skoplju skratio je kaznu novinaru Tomislavu Kežarovskom sa 4,5 na dvije godine zatvora, saopćio je prvostepeni, Osnovni sud, na čijoj je internetskoj stranici objavljena presuda, prenose agencije.

Kežarovski je uhapšen u akciji “Likvidacija” u maju 2013. godine, pod optužbom da je objavio ime zaštićenog svjedoka u slučaju za ubistvo u selu Oreše.

Kežarovskom je izrečena kazna od 4,5 godine zatvora zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, jer je u svom tekstu u jednom makedonskom sedmičnom listu prije osam godina objavio njegovo ime.

Ispostavilo se da je kasnije sam zaštićeni svjedok pred sudom u Velesu rekao kako je izjavu o tome ko su počinitelji ubistva dao pod pritiskom.

Kućni privor

Na osnovu te tvrdnje svjedoka uslijedilo je oslobađanje osuđenih za ubistvo starca iz sela Oreše, no kasnije je zbog takve presude policija podnijela kaznene prijave protiv sudija, tužitelja i advokata iz Velesa.

Krivični sud u Skoplju je uz Kežarovskog osudio i suce, odvjetnike i tužitelje, te im izrekao kazne od jedne do pet godina. 

Kežarovski je nakon hapšenja bio u zatvoru u naselju Šuto Orizari u Skoplju, da bi mu kasnije zatvor bio zamijenjen kućnim, u kome se nalazi i sada.

Deseci relevantnih međunarodnih novinarskih organizacija tražili su oslobađajuću presudu za ovog makedonskog novinara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO