Vučić: Želimo živjeti zajedno s Albancima

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelirao je na Srbe u Štrpcu na Kosovu da ne prodaju svoje kuće i imanja, obećavši da će Vlada Srbije učiniti sve da im osigura uvjete za normalan život i bolju budućnost.

Kazao je kako Vlada Srbije neće zaboraviti Srbe na Kosovu.

Vučić je poručio srpskim predstavnicima u Vladi Kosova da nisu u nju ušli “da bi se bogatili već da bi srpski narod na Kosovu bio nešto bogatiji”.

“Mi sa Albancima nećemo da vodimo ratove, već da živimo zajedno”, rekao je Vučić.

Dodao je da su umjesto teških riječi potrebni rad i jačanje pozicije Srbije, jer, kako je kazao, ”što je Beograd jači, to je snažnija i pozicija Srba na Kosovu”.

Susret Vučića i Mustafe 9. februara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se sa kosovskim premijerom Isom Mustafom sresti 9. februara u Briselu, prenosi agencija Tanjug.

„Nadam se da ćemo imati važne i dobre razgovore ubuduće“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Gračanici, koji su ga pitali kad će se sresti sa šefom kosovske Vlade.

Poslije obraćanja građanima, Vučić se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice.

Upozorenje ministrima

Premijer Srbije je poslije otkrio spomenik kralju Srbije Milutinu u centru Gračanice i poručio da svako ministarstvo njegove države ima obavezu voditi računa o svakom mjestu na Kosovu.

On je rekao i da će od privatizacijskih prihoda jedan dio biti odvojen za ulaganje i otvaranje infrastrukturnih i drugih projekata na Kosovu. Vučić je ponovio da neće ostaviti niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i poručio da Vlada Srbije čini sve kako bi „naša pozicija bila čvršća i bolja“.

Vučić je upozorio danas srpske ministre u prištinskoj Vladi da ne rade u ličnom interesu, već u interesu srpskog naroda ili da, u suprotnom, odmah napuste tu Vladu.

„To sam upozorio ove naše ministre u prištinskoj Vladi, da vode računa i da znaju šta je njihov posao i kome treba da pomognu, a ne da ulaze tamo kako bi se obogatili“, rekao je Vučić u Gračanici.

On je naveo da je na ministrima da rade u interesu svog naroda i da obiđu svako mjesto i svaki zaseok na Kosovu.

„Ako ste ušli da budete bogati, a narod ne bude bolje živeo i bude siromašniji, odmah izlazite iz te Vlade“, poručio je premijer Srbije. 

Posjeta premijera Srbije Vučića protječe uz visoke mjere sigurnosti, te su duž puta postavljeni pripadnici Kosovske policije, čije su specijalne jedinice provjerile sigurnost svih mjesta na kojima su planirani sastanci i obraćanje.

Sastanak u Gračanici

Aleksandar Vučić je ranije otvorio novo porodilište u Pasjanu, na jugoistoku Kosova.

Vučića su u Pasjanu dočekali brojni građani tog mjesta, Gnjilana i okoline, sa zastavama Republike Srbije.

Vučić, zajedno sa ministrima Bratislavom Gašićem, Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem, Zlatiborom Lončarom i Aleksandrom Vulinom, kao i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Markom Ðurićem, koji je i domaćin posjete, obilazi Pasjane, Štrpce i Gračanicu.

Ovo je, od 1999. godine, prva posjeta jednog premijera Srbije Pasjanu, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju.

Planirana je i posjeta manastiru Gračanica, gdje će se Vučić sastati sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i održati sastanak sa predsjednicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, srpskim ministrima i poslanicima u Skupštini Kosova, kao i predsjednicima tamošnjih organa vlasti i načelnicima okruga.

Izvor: Agencije