Sobranje usvojilo zakon o obrazovanju uprkos protestima

Makedonsko Sobranje izglasalo je danas zakon o visokom obrazovanju koji predviđa uvođenje državnog ispita na kraju druge i četvrte godine studiranja.

Nakon odluke, ispred parlamenta u Skoplju okupilo se nekoliko desetina studenata, ali i profesora. Držeći svijeće i smrtovnice, simbolično su, kažu, htjeli pokazati da je ovom odlukom sahranjeno visoko obrazovanje u Makedoniji.

Još su jednom pozvali predsjednika ove države da iskoristi pravo veta.

Kako javlja novinarka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska, državni ispit bi polagali studenti koji ove jeseni upišu studije i to dva puta u toku školovanja.

„On će se polagati od jeseni, odnosno kada ti studenti dođu na drugu godinu 2017. godine. Tada imaju prvo dodatnu provjeru znanja“, dodala je.

Abdulaqim Ademi, makedonski ministar obrazovanja, istakao je da „ako student ne uspije položiti državni ispit na drugoj godini, on ipak ima pravo slušati predmete iz treće godine i položiti polovinu njih“.

„Ipak, dok ne položi državni ispit, ne može upisati četvrtu godinu studija“, kazao je.

Protesti studenata

Ranije je nekoliko stotina studenata, dio profesora i građani u Skoplju izašlo na proteste ispred Parlamenta.

Demonstranti su izveli performans “Zastupnici trče počasni krug” i simbolično poručili da nova zakonska rješenja, prema njihovom mišljenju, neće donijeti dobro ni studentima, ni Univerzitetima, te ih pozvali da glasaju protiv.

Također su napravili simboličnu stazu, poput onih na maratonskim utrkama, na koju su postavili transparente s porukom “Mjesto zločina”, “Ako ne završim fakultet, htio bih da budem ministar” i “Kome se inatite?”

Jedan od demonstranata Petrit Sarachini tvrdi da predložene izmjene zakona ne donose ništa dobrog visokom obrazovanju i da se prave reforme moraju graditi na dijalogu sa studentima i nastavnicima.

Studentica Ana Nešovska sa protesta je poručila: “Znamo da je institucija ispred koje stojimo truhla. Imamo samo jednu poruku. Univerzitet je naš. I ponovno ćemo ga preuzeti. Dajte neka diše građanski aktivizam. Postoji život i izvan stranke.”

Ustavna tužba

Nastavničko vijeće i studentske organizacije su najavile da će, u slučaju da sporne izmjene Zakona budu usvojene, ispred fakulteta podići šatore i nastavu održavati na otvorenom. Najavljuju i moguću žalbu Ustavnom sudu Makedonije.

“Veoma brzo ćemo izaći s ustavnom tužbom protiv Zakona o visokom obrazovanju, iako znamo da je u Makedoniji, nažalost, ova vlast unišitla demokratiju i da nema sudova, ali neka ostane za historiju, zato što će im jednog dana sigurno narod suditi”, kaže za Al Jazeeru Gordan Kalajdžiev, profesor na pravnom fakultetu.

Vlasti tvrde da će ova odluka znatno poboljšati kvalitet obrazovanja i ukazati na propuste u kvaliteti nastave na nekim univerzitetima.

Druga strana tvrdi da će to ugroziti Ustavom zagarantiranu autonomiju univerziteta, piše Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije