Meci jesu iz BiH, ali ih je izvezla SFRJ

Prodaja i izvoz oružja i municije podliježu strogim provjerama, uključujući i one o krajnjem korisniku (AFP)

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine odbacilo je postojanje bilo kakve veze tijela vlasti te zemlje i njenih oružanih snaga sa municijom koju su u nedavnom napadu na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo koristila braća Said i Cherif Kouachi.

Tokom policijskog uviđaja nakon tog napada pronađene su čahure metaka za pušku promjera 7,62 milimetara sa utisnutim oznakama “IK 86” što je, prema međunarodnom sistemu označavanja, bio dokaz da su meci proizvedeni u tvornici “Igman” iz Konjica davne 1986. godine.

Naknadno je potvrđeno kako je municija koju su posjedovali napadači u Parizu zaista proizvedena u Konjicu, no iz Ministarstva odbrane BiH su pojasnili kako prodaja i izvoz oružja i municije podliježu strogim provjerama, uključujući i one o krajnjem korisniku.

“Ministarstvo odbrane i oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koje je korištena u napadu na redakciju magazina Charlie Hebdo. Podsjećamo da na tržištu slobodno rade sve tvornice oružja pa i tvornica ‘Igman’ Konjic”, stoji u saopćenju.

‘Ne treba nas dovoditi u vezu sa napadom’

“Od svog formiranja, pa do danas Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nije prodavalo višak naoružanja i municije, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni tender za prodaju viška naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obaveza. Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo odbrane BiH sa terorističkim aktom u Parizu”, navodi se u saopćenju. 

Direktor konjičke tvornice Džihad Muratbegović pojasnio je kako je ona u bivšoj Jugoslaviji proizvodila dvije vrste municije – jednu sa ćirilićnim oznakama koristila je tadašnja JNA, dok je druga namijenjena izvozu imalo latinične oznake poput metaka pronađenih u Parizu.

“Ako je proizvodnja iz 1986. godine, to znači da je bilo u vrijeme bivše države. Nas tada niko nije pitao za izvoz, naše je bilo da radimo i proizvodimo”, kazao je Muratbegović lokalnim medijima.

Njegov je zaključak kako su se napadači domogli municije proizvedene u Konjicu sa tržišta neke od država koje su ga svojedobno zakonito kupile od bivše SFRJ jer tada nisu bile pod embargom.

Objašnjenja nadležnih

Ranije je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Živko Marjanac potvrdio da čahure koje su pronađene nakon napada na Charlie Hebdo u Parizu zaista imaju oznake “IK”, što je skraćenica za fabriku municije Igman iz Konjica” te da je ta municija proizvedena 1986. godine.

Marjanac je rekao da se ta municija nalazi u skladištima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i “skoro u svakom drugom domaćinstvu”.

Potom je glasnogovornica Ministarstva odbrane Uma Sinanović za Al Jazeeru kazala da, ako postoje navodi da je ta municija porijeklom iz Bosne i Hercegovine, to ne znači da je ona vlasništvo Ministarstva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Kada se kaže da je municija iz Bosne i Hercegovine, onda se aludira na sistem odbrane, ali nije moguće da je ona izašla iz naših skladišta od kako postoji jedinstveno Ministarstvo [odbrane] od 2004. godine, jer nije vršena nikakva prodaja naoružanja i municije”, kazala je Sinanović.

Izvor: Agencije