Josipović primio novoizabranu predsjednicu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas novoizabranu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u svom uredu, čestitao joj izbornu pobjedu i upoznao je s funkcioniranjem Ureda predsjednika, javlja Hina.

Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčak je stigla nešto prije 17 sati, a sastanak je trajao sat vremena.

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske na novu dužnost po zakonu stupa posljednjeg dana mandata predsjednika Josipovića, koji je petogodišnji predsjednički mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Prvi radni dan

Od ranog jutra novinarske ekipe čekale su novu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da izađe iz svog stana u Ulici Antuna Bauera 29 u Zagrebu, kako bi od nje dobili prvu izjavu nakon sinoćnje izborne pobjede.

Njen porodični stan će nakon službene inauguracije u februaru postati i čuvano mjesto te će pored ulaza sve vrijeme trajanja njenog predsjedničkog mandata stajati uniformisani policajac.

“Tek mi polako počelo sjedati što se sinoć dogodilo, iako sam vjerovala u pobjedu od samoga početka”, kazala je Grabar-Kitarović na izlaznim vratima zgrade u Bauerovoj.

Grabar-Kitarović kaže kako je noćas spavala svega dva i po sata, od četiri do 6:30, jer je supruga jutros rano ispratila za Brisel, gdje se nalaze njihova djeca.

Specijal: Predsjednički izbori u Hrvatskoj

Kazala je kako je danas očekuje nekoliko intervjua i izjava za medije te da će se popodne čuti sa nekoliko državnika koji su izrazili želju za tim.

Kolinda Grabar-Kitarović danas će se također u 17 sati susresti sa Ivom Josipovićem, predsjednikom na odlasku.

Poruke podrške

Nova hrvatska predsjednica nije ovom prilikom željela komentarisati izjave premijera Zorana Milanovića izrečene tokom izborne noći, već je izjavila kako će se najprije s njim susresti.

Grabar-Kitarović je kazala kako je cijelo jutro primala mailove i poruke brojnih građana i prijatelja, kako iz BiH, tako i iz cijeloga svijeta.

Izjavila je kako je prva promjena to da su je na izlasku iz zgrade dočekali novinari te da je svjesna kako će sada “potpuno izgubiti privatni život”.

Nova predsjednica je kazala kako se veseli skorom posjetu svom rodnom kraju i sjela u službeni auto koji ju je odveo na dogovoreni intervju.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović po neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva pobjednica je predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u drugom krugu i na toj će dužnosti naslijediti SDP-ovog Ivu Josipovića.

Oboje kandidata u drugom krugu hrvatskih predsedničkih izbora, pobjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šef države u odlasku Ivo Josipović, “osvojili” su po 11 većih gradova – županijskih centara, a u odnosu na prvi krug HDZ-ova kandidatkinja je uspjela u svoju korist preokrenuti rezultat u Splitu, Osijeku, Zadru i Sisku.

U ostalim većim gradovima birači su glasali kao i u prvom krugu pa je tako Grabar-Kitarović ponovo dominirala u Vukovaru, Požegi, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Karlovcu i Gospiću.

Josipović je, pak, ponovio bio ubjedljiviji u Zagrebu, gradu s najvećim brojem birača, u Dubrovniku, Virovitici, Krapini, Križevcima, Bjelovaru, Koprivnici i Rijeci, dok je najuvjerljivije rezultate ostvario je u Varaždinu, Čakovcu i Puli, prenijela je Hina.

Prva predsjednica u historiji Hrvatske je osvojila 50,74 posto glasova, dok je predsjedniku u odlasku povjerenje ukazalo 49,26 procenata glasača.
Prema najnovijim, privremenim neslužbenim podacima Državne izborne komisije, koji se zasnivaju na 99,98 posto biračkih mjesta, razlika je 1,48 posto u korist Grabar-Kitarović.

Kako je precizirano, kandidatkinja HDZ-a je dobila je 1.114.865, a njen protivkandidat 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova na izborima na koje je izašlo 59,06 procenata birača.

Reakcija regije

List Blic iz Srbije izvještava o pobjedi Grabar-Kitarović  riječima “Pobeda za dlaku”, te citira Jutarnji list, koji je prenio riječi sada već bivšeg predsjednika Hrvatske Josipovića: “Gotovo je, gospođa je pobijedila”.

B92, također iz Srbije, javlja kako je na izborima pobijedila “po mišljenju mnogih najuspešniji hrvatski diplomata”.

Vijest o prvoj hrvatskoj predsjednici prenijeli su i portali u BiH.

“Hrvatska dobila prvu predsjednicu”, naslovi su kojima je u ponedjeljak većina dnevnih listova u Bosni i Hercegovini izvijestila o ishodu hrvatskih predsjedničkih izbora.

I Dnevni avaz, kao i Oslobođenje, vijest su objavili na naslovnicama.

Avaz u opširnoj reportaži ističe kako je to bila tijesna i neizvjesna bitka za predsjednika Hrvatske, pri čemu je Grabar-Kitarović izborila pobjedu zahvaljujući prednosti tek nešto većoj od jedan posto.

Taj list citira i prve izjave nove hrvatske predsjednice, koja je, između ostalog, obećala kako će podržati Hrvate u BiH da postanu jednakopravni s ostalim konstitutivnim narodima, jer bez Hrvata nema ni BiH.

Prenoseći hronologiju prebrojavanja glasova u izbornoj noći, Oslobođenje ističe kako je poruka birača, ipak, jasna.

“Birači su odlučili: Hrvatska je dobila prvu predsjednicu države u povijesti, ženu koja zna, hoće i može”, piše ovaj list.

Podrška iz BiH

Oslobođenje također prenosi i riječi predsjedničkog kandidata iz prvog kruga, Ivana Vilibora Sinčića, koji je još aktuelnog predsjednika Ivu Josipovića nazvao “crvenim buržujem”, ocijenivši pritom kako je on izgubio utrku za još jedan mandat “jer je sirotinji okrenuo leđa”.

Istaknuta je i izjava premijera Zorana Milanovića u kojoj je on poručio kako neće biti ništa od planova Grabar-Kitarović za vanrednim parlamentarnim izborima te kako sadašnja Vlada ostaje “jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast”.

Banjalučke Nezavisne novine na naslovnici zaključenoj prije objave izbornih rezultata istaknule su kako je ove predsjedničke izbore obilježio iznimno velik odziv birača.

Mediji u BiH redom ističu kako su na biralištima u toj zemlji zabilježene neuobičajeno velike gužve, koje su prouzročile veliko nezadovoljstvo kod birača, čiji je odziv također bio rekordan.

“Prvoj ženi predsjednici Hrvatske već se naveliko u javnosti od milja tepa Kolindica ili Koli”, piše dnevni list Oslobođenje.

“Predsjednička dužnost nespojiva je s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije smije biti ni članom političke stranke, što znači da će Grabar-Kitarović morati podnijeti ostavku na dužnosti u HDZ-u i o tomu obavijestiti Hrvatski sabor”,  piše Avaz.ba.

Analiza (ne)uspjeha

Hrvatski mediji jutro nakon predsjedničkih izbora analiziraju (ne)uspjeh stranaka koje su imale kandidate.

Jutarnji.hr u komentaru tako navodi da je pobjeda Grabar-Kitarović u velikoj mjeri došla zbog visoke izlaznosti birača iz BiH.

“Očekivani manjak svojih birača HDZ je uspio nadoknaditi u Hercegovini, gdje su mu osigurali prevagu, što se još nikada nije dogodilo. Nikad se još nije dogodilo da ishod hrvatskih izbora odluče glasovi iz takozvane ili stvarne dijaspore. Hrvatska je tako praktično pretvorena u zemlju ograničenog suvereniteta”, piše na portalu.

Index.hr piše o izbornim obećanjima koja je Grabar-Kitarović dala nakon proglašenja pobjede.

“Prvo, da ću od prve sekunde početi raditi za našu Hrvatsku i da neću stati raditi i da neću stati biti među vama, među narodom, jer vi ste moja snaga, moja savjest i ja moram biti vaš glas. Drugo, idemo dalje zajedno bez podjela, kao ujedinjena Hrvatska bit ćemo snažniji, bit ćemo samopouzdaniji i s tim samopouzdanjem idemo u budućnost jer Hrvatska može i hoće bolje, hrvatski narod to zaslužuje. Treće, u potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku: od gospodarskog rasta i razvoja do socijalne stabilnosti, života dostojnog čovjeka u Hrvatskoj, od naših umirovljenika do mladih koji moraju ostati ovdje i zasnivati obitelj, osoba s invaliditetom, branitelja koji se moraju reintegrirati u društvo, pružit ćemo ruku svima kojima je to potpuno”, prenosi Index riječi Grabar-Kitarović.

Crnogorski portal CDM.me, pored izvještaja o rezultatima izbora, donosi i profil nove predsjednice, u kojem se između ostalog navodi i da nova predsjednica Hrvatske smatra da je hrvatski general Ante Gotovina heroj.

“Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savjetovano, prije nego što je pročitao optužnicu, da se skloni iz Hrvatske”, prenosi CDM riječi Grabar-Kitarović.

Politička polarizacija

Tijesna pobjeda najavljuje političku polarizaciju države i dvije najjače stranke, SDP-a i HDZ-a, što je proces koji bi mogao trajati sve do novih parlamentarnih izbora, ojcenjuju danas slovenački mediji.

Ljubljansko Delo navodi da je susjedna država dobila predsjednicu čiji je “umjereni konzervativizam” bio njen zaštitni znak u predizbornoj kampanji u kojoj nije dopustila da bude uvučena u “ideološke rasprave”, ali da će svoju političku filozofiju koju je zastupala do sada “morati promijeniti i učiniti je realnijom”.

Pobjeda Grabar-Kitarović nije toliko pobjeda HDZ-a koliko poraz SDP-a, a posljedica bi mogla biti i u prijevremenim izborima, navodi vodeći slovenački dnevnik koji jučerašnje izbore naziva najneizvjesnijim predsjedničkim izborima do sada.

Ipak, navodi list, čini se da njen uspjeh znači i kapital HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima, dok tijesan izborni rezultat i visoka izlaznost pokazuju da, uprkos pojavi novih stranaka, SDP i HDZ i dalje dominiraju političkom scenom u Hrvatskoj.

“To su već godinama stranke od kojih zavisi politička stabilnost sistema i kvalitet demokratije”, navodi slovenački list, uz ocjenu da su izbori, u kojima su HDZ i SDP pribjegavali elementima “prljave kampanje”, pokazali oštru političku polarizaciju u hrvatskom društvu.

“Dvije najjače stranke ponašaju se kao pas i mačka i njihov je odnos sve napetiji, umjesto da ujedinjuju i mire ljude, one su ih podijelile, a glavna je dilema u raspravama bila jesi li naš ili njihov, dok se malo govorilo o uzrocima krize, visokoj nezaposlenosti i mnogima koji žive na rubu siromaštva”, navodi Delo.

Pogrešne procjene

Neki od slovenačkih analitičara rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, drugačije od prvobitrnih predviđanja, upoređuje sa zadnjim slovenačkim predsjedničkim izborima kada je, uprkos prednosti u prvom krugu i ulozi favorita, izbore izgubio tadašnji predsjednik Danilo Tirk i pobijedio umjereniji Borut Pahor koji se, iako kandidat ljevice, u kampanji približio glasačima desnog centra.

Analizirajući uzroke Josipovićevog poraza, analitičar i bivši slovenački ambasador u Beogradu Borut Šuklje ocjenjuje da su preokret u odnosu na prognoze donijele pogrešne procjene u izbornom štabu aktuelnog predsjednika, prenosi Hina.

Polazište da Josipović izbore nikako ne može da izgubi i to zbog nepopularnosti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i “ranjivosti” Grabar-Kitarović zbog njenih navodnih veza s Ivom Sanaderom, pokazale su se sasvim pogrešnima, navodi Šuklje.

Dodaje da su i Karamarko i Grabar-Kitarović tokom političke karijere, iako članovi HDZ-a i u vrijeme Sanadera, pokazivali znake političke autonomnosti.

Kobno je za Josipovićev štab bilo to što su podcjenjivali političke konkurente, a porazu SDP-ovog kandidata pridonijeo je i teret nepopularne vlade premijera Zorana Milanovića.

Josipović je, navodi slovenački analitičar, bio “dobar predsjednik” i u kampanji je iznio program za izlazak iz krize koji bi Hrvatskoj bio potreban, ali je Grabar-Kitarović biračima bila bliža i razumljivija, insistirajući na optimizmu i borbi za budućnost i međusobno poštovanje.

“Hrvatska je dobila predsjednicu iza koje je noć trijumfa, no uslijedit će i teško vrijeme kada će se obećano morati početi ispunjavati”, zaključuje Šuklje.

Tijesna pobjeda

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović vodi u utrci za mandat hrvatske predsjednice pred SDP-ovim Ivom Josipovićem, no pobjedu nije mogao proglasiti jer još nisu bila obrađena sva biračka mjesta.

Prema DIP-ovim podacima, koji se temelje na 99,51 posto obrađenih biračkih mjesta, Grabar-Kitarović tijesno pobjeđuje s 50,43 posto osvojenih glasova, dok aktuelni predsjednik Josipović osvaja 49,57 posto glasova, što je razlika od 0,86 posto.

Pozvajući birače koji su glas dali Ivi Josipoviću, poručila je kako je bilo dosta podjela, ‘vaših i naših’. “Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, idemo zajedno jer velik nas posao čeka. Hajdemo Hrvatsku izvesti iz krize i dovršiti put koj smo počeli pod prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom”, rekla je Grabar-Kitarović.

Josipović je rekao: “Dozvolite da čestitam na izbornoj pobjedi novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja, međusobno oponiranje, ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar-Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato još jednom čestitam”.

Izvor: Al Jazeera i agencije