Grabar-Kitarović: Podržat ću prijedloge hrvatskih lidera u BiH

Hrvatska treba iskoristiti svoju poziciju da se uključi u proces nadogradnje Daytona, kaže Grabar-Kitarović (Reuters)

Podržavat ću ona rješenja i prijedloge koje budu stavili na sto legitimni hrvatski predstavnici u Bosni i Hercegovini, bilo da se radi o kantonalnim rješenjima ili trećem bh. entitetu, kazala je danas novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.  

Jedan od neophodnih uvjeta za eurointegracije BiH jeste da hrvatski narod „konačno postane jednakopravan – konstitutivno i u svakom drugom pogledu“, istaknula je u intervjuu za Federalnu televiziju Grabar-Kitarović koja je kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pobijedila Ivu Josipovića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, održanom u nedjelju.

„Prvo bih htjela vidjeti dogovor između tri naroda i nacionalnih manjina u BiH oko unutarnjeg uređenja i oko pravca u kojem će BiH krenuti. Ako ga nema, mislim da Hrvatska kao država i članica EU-a i NATO-a treba iskoristiti svoju poziciju kako bi pokrenula međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, da se uključe ponovno u proces nadogradnje Daytona“, rekla je.

‘Prozvati vladu Milanovića’

Ipak, kako tvrdi, njena prva briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize te će joj prvi potez biti „prozvati vladu Zorana Milanovića na odgovornost“.

„Prijevremeni izbori mogu isto tako biti izlaz ovoj situaciji u kojoj je svaki dan na čelu s nesposobnom vladom Zorana Milanovića gubitak za Hrvatsku“, navela je.

Dodala je i da vjeruje da će kao predsjednica prvo posjetiti BiH, jer će joj „položaj hrvatskoga naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit visoko na dnevnom redu. Vjerujem u budućnost BiH, želim joj sve najbolje.“

Izvor: Agencije