Registracijom bicikla protiv krađe

U Zrenjaninu je bicikl osnovno prevozno sredstvo, a kako su krađe sve češće – gradske vlasti su uvođenjem registracije odlučile tome stati ukraj.

Vožnja bicikla u Zrenjaninu nije samo rekreacija, već i potreba.

Vlada Stanić, koji popravlja i prodaje bicikla svojim sugrađanima, kaže da se često dešava da mušterija kod njega kupi bicikl, a nakon dva dana dođe da mu kaže da mu je već ukraden.

“Uglavnom se bicikli ne ostavljaju u tim gradovima, tako da, naprimer, iz Zrenjanina najčešće idu u Novi Sad, ili, eventualno, pančevački buvljak, novosadski buvljak, ili na ta mesta gde je najveća frekvencija ljudi, a to su i vašari”, kaže Stanić iz servisa “Kristina”.

Bicikli nerijetko završe i u dijelovima.

“Osim bicikala koja nestanu zbog toga što budu rasklopljena i prodata na buvljacima i pijacama, u depou zrenjaninske policije postoji nekoliko stotina bicikala za koje se ne zna gde su njihovi vlasnici”, izvještava iz Zrenjanina Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić.

Njihova krađa ili nije prijavljena, ili su pronađeni na ulici. Prema podacima policije, u prošloj godini ukradeno je blizu 500 bicikala, 100 više nego u godini prije.

Elektronska registracija

Kancelarija za mlade u Gradskoj upravi tome je odlučila stati ukraj projektom “Stop krađi bicikala”, u saradnji s OSCE-om i policijom.

“Ovim projektom je omogućeno da se izvrši registracija, besplatna registracija bicikala, preko sajta, bitno je registrovati broj šasije bicikla i povezati ga sa svojim imenom da bi, ukoliko dođe do krađe bicikala, to poslužilo kao identifikacija policiji, koja bi bila onda u mogućnosti da vrati ukradeni bicikl”, objašnjava Goran Tomić iz Kancelarije za mlade Zrenjanin.

Bicikli ne moraju imati tablice kao automobili, dovoljno je da se registriraju elektronski. U prvih mjesec dana projekta 70 ljudi se prijavilo na web stranicu, a 30 ih je registriralo svoja bicikla.

“Ako dođe do krađe, trebalo bi da i samu krađu prijave na sajtu, pa zatim, kao što je i do sada bila procedura, da odu u policiju i da prijave krađu bicikla. Zatim policija, po svojim dnevnim izveštajima, na našem sajtu proverava prijave i verifikuje prijave i kada je verifikacija završena, na portalu se objavljuje koji bicikl je ukraden”, navodi Tatjana Orelj iz gradske uprave.

Tako bi, osim policije, vlasnik ili njegovi poznanici, mogli identificirati nestali bicikl brže nego do sada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO