Kolinda Grabar-Kitarović, četvrta predsjednica Hrvatske

Grabar-Kitarović je bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine (Al Jazeera)
Grabar-Kitarović je bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine (Al Jazeera)

Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, prema nepotpunim rezultatima, pobijedila je na predsjedničkih izborima u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović je, prema posljednjim rezultatima, osvojila 50,43 posto, a kandidat Socijaldedmokratske partije i dosadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović 49,57 posto glasova.

Grabar-Kitarović je rođena je u Rijeci  29. aprila 1968. godine i četvrta je predsjednica Hrvatske od proglašenja njene nezavisnosti i prva žena na toj poziciji.

Grabar-Kitarović je bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine. Od 2008. do 2011. godine bila je na dužnosti veleposlanice Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Od jula 2011. godine bila je pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

U Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu.

Profesionalna karijera od 1993.

Profesionalnu karijeru počela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a od 1993. godine radila je u Ministarstvu vanjskih poslova, najprije kao savjetnica u uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. U decembru 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija, a u januaru 2005. godine postala je voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija, imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija i na toj dužnosti ostala je do 12. januara 2008. godine.

Udana je i majka dvoje djece. Govori engleski, španski i portugalski jezik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO