Dačić: Srbija će pomoći u dijalogu o Ukrajini

Srbija je ove godine predsjedavajuća u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a njen glavni cilj je, kako je naveo ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, pomoći toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

U razgovoru za Al Jazeeru Dačić je naglasio da Srbija od danas ima veoma značajnu ulogu, ali i da je obavljanje te funkcije neuporedivo teže nego što je to izgledao u vrijeme kada se Srbija 2011. kandidirala za to mjesto.

Rekao je da njegova zemlja predsjedavanje OSCE-om shvata kao veliki izazov, ali i kao šansu da se pokaže kao ozbiljna zemlja.

“Sama odluka da Srbija dobije predsedavanje jeste znak naše poboljšane međunarodne situacije, a nadam se i siguran sam da će Srbija biti pošten i objektivan predsedavajući i da će biti jedan pošteni pregovarač, odnosno posrednik u nastojanjima da dođe do deeskalacije sukoba u Ukrajini i drugim mestima”, kazao je Dačić za Al Jazeeru.

Naglasio je da Srbija ima dobre predispozicije jer ima dobre odnose i s Evropskom unijom, čiji član želi postati, ali i s Rusijom i Ukrajinom.

Cilj te zemlje kao predsjedavajućeg OSCE-a jeste da se dođe do poštivanja prekida vatre, koji je dogovoren u Minsku, rekao je Dačić, odnosno da se zaustave ratna dejstva i otpočne dijalog koji bi rezultirao eventualnim dogovorom o nekom rješenju.

‘Potrebna volja’

Dačić je dodao da uspjeh napora zavisi od situacije na terenu, ali vjeruje da je moguće ići naprijed ako postoji politička volja.

Uloga Srbije je da pomogne u razgovorima tri strane, a upravo to od nje očekuju i EU i Rusija i Ukrajina, rekao je Dačić.

Za Al Jazeeru je kazao da Srbija, kao predsjedavajući OSCE-om, neće navijati ni za koga već djelovati prema principima OSCE-a.

“Upravo je to naša uloga, a to očekuju i Evropska unija i Rusija i Ukrajina, to je da mi pomognemo u razgovorima sve tri strane, da pomognemo da se neka pitanja lakše dogovaraju. Važno je da svi imaju poverenje u te pregovarače.”

Stalni predstavnik Srbije pri OSCE-u danas preuzima predsjedavanje ovim tijelom, a 15. januara, kako je najavio Dačić, bit će održana prva konferencija Stalnog vijeća te organizacije koja će označiti zvaničan početak predsjedavanja Srbije.

Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier ranije je ocijenio da su prednosti Srbije kao predsjedavajućeg toj organizaciji njena angažiranost na evropskom putu i jake veze s Moskvom, što joj omogućava da bude iskreni posrednik.

Važna uloga

Rekao je da predsjedavanje OSCE-om nosi važnu ulogu političkog vodstva u toj organizaciji i da predstavlja dobru priliku, posebno u situacijama velike polarizacije kao što je aktuelna, da se djeluje kao posrednik od povjerenja i da se rješavaju gorući problemi.

OSCE, formiran krajem 1970-ih godina, ima 57 država članica iz Evrope, Sjeverne Amerike i Centralne Azije, koje zajedno broje blizu milijardu stanovnika.

Sve odluke te organizacije donose se konsenzusom i političke su, ali ne i pravno obavezujuće.

OSCE se bavi pitanjima kontrole naoružanja, izgradnje povjerenja, sprečavanja konflikata, upravljanja granicama, borbom protiv terorizma i trgovine ljudima, demokratizacijom, dobrom upravom, vladavinom prava, ljudskim pravima, tolerancijom i nediskriminacijom, slobodom medija, ekonomskim i ekološkim pitanjima…

Predsjedavanje traje godinu dana. Formalno, organizacijom predsjedava ministar vanjskih poslova izabrane države.

Srbija je na toj funkciji naslijedila Švicarsku, s kojom se zajednički kandidirala za dva uzastopna predsjedavanja, 2014. i 2015. godine, što je prvi dogovor te vrste u historiji organizacije.

U Beču se jednom sedmično održavaju sastanci Stalnog vijeća, kojim predsjedava stalni predsjednik države predsjedavajućeg. Od 1. januara predsjedavanje tim tijelom preuzima stalni predstavnik Srbije pri OSCE-u.

Najviše političko tijelo OSCE-a je Ministarsko vijeće, koji se sastaje jednom godišnje, a naredni sastanak je, kako je najavio Dačić, planiran u Beogradu, 3. i 4. decembra 2015.

Izvor: Al Jazeera i agencije