Smanjenje plata i penzija u javnom sektoru

Penzioneri i zaposleni u javnom sektoru u Srbiji uskoro će svakog mjeseca brojati manje novca.

U sklopu priprema rebalansa budžeta, planira se smanjenje rashoda koji idu na plate i penzije. To će direktno utjecati na primanja gotovo 2,5 miliona ljudi, koliko ima penzionera i zaposlenih u javnom sektoru.

“Uvek su potrebne mere štednje i ova Vlada se ne boji toga. Mi ćemo štedeti gde god možemo, naravno, uvek vodeći računa da onima kojima je najteže ne sme da bude još teže nego što sada jeste”, kaže Aleksandar Vulin, ministar rada Srbije.

Ministri obavljaju posljednje konsultacije, razmatraju svaku cifru. Cilj je da se trenutni deficit od milijardu eura smanji za polovinu. Premijer Aleksandar Vučić najvljivao je ranije da mora donijeti teške odluke.

U Vladi trenutno razmatraju nekoliko opcija smanjenja plata i penzija – od najrigoroznijeg, da se zarade smanje za 20 do 25 posto i time uštedi milijarda eura, do, kako kažu u Vladi, najrealnije opcije da se plate i penzije veće od prosječnih 270 eura smanje za 10 do 15 posto.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iz fiskalnog vijeća poručuju da bi smanjenje penzija i plaća dovelo do uštede od 800 miliona eura. Srbiji je potrebno smanjenje penzija i plaća u javnom sektoru od 15 posto, poručuju iz Fiskalnog vijeća. To bi dovelo do uštede 800 miliona eura. Javna poduzeća, kako kažu, i dalje su rak rana srpske privrede. Vlada još […]

Published On 31 Jul 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO