Dačić: Nema priznavanja nezavisnosti Kosova

U Beogradu očekuju afirmativan stav Evropske unije o procesu pridruživanja Srbije (EPA)

Prvi potpredsjenik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd sa predstavnicima Prištine ne vodi razgovore o priznanju nezavisnosti Kosova niti je nagovijestio takvu mogućnost.

“Mi smo jasno rekli da je dijalog statusno neutralan i nijednim svojim činom nismo dali do znanja, niti smo preduzeli bilo kakve formalne radnje koje bi dovele do priznanja nezavisnosti”, rekao je Dačić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.

Podsjetivši da je šef kosovske diplomatije Enver Hoxaj i u Berlinu i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku govorio o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u raznim međunarodnim organizacijama, Dačić je tu izjavu nazvao “pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda”.

On je, također, izrazio nadu da će Srbija otvoriti pregovaračka poglavlja 32 i 35 do kraja godine, dok su 23 i 24 planirani za proljeće.

Njemačka je, prema njegovim riječima, željela da poglavlja 23 i 24 budu prva otvorena, ali postoji nada da bi ta pozicija mogla biti promijenjena.

Dačić je istakao i da Srbija ne treba da plaća ceh nestabilnosti u Prištini, gdje još nije formirana vlada, te se kasni s nastavkom dijaloga. On je rekao da je Vlada Srbije i u tehničkom mandatu učestvovala u dijalogu.

Razgovori u Briselu

Delegacija zvaničnog Beograda, koju predvodi šef Kancelarije za KiM Marko Ðurić, otputovala je u Brisel, gdje će razgovarati s predstavnicima Evropske unije o Poglavlju 35 o pridruživanju, koje je vezano za Kosovo.

Ðurić je, uoči neformalnih konsultacija u sjedištu Unije, izjavio kako očekuje da EU na pozitivan način vrednuje sve što je Beograd u proteklom periodu učinio u okviru dijaloga s Prištinom i da rezultat, ukoliko Brisel bude zauzeo takvu poziciju, može biti jedino podrška i pomoć za što brže pristupne pregovore.

Za agenciju Tanjug je rekao kako je prethodnih mjeseci dobivao čvrsta uvjeravanja da ono što u realizaciji “briselskog dogovora” zavisi od političke volje Albanaca na Kosovu neće utjecati na evropske integracije Srbije.

Izvještaj o ‘screeningu’

“Pregovarački okvir je postavljen tako da nikada ne možete da isključite mogućnost da će neka zemlja odlučiti da u nekom trenutku neko pitanje koje ima veze sa Kosovom iskoristi kao sredstvo pritiska na našu zemlju kako bi se ostvarili neki ustupci. Mi, međutim, intenzivno radimo na tome da stvorimo takvu političku klimu i odnos poverenja, partnerstva, a gde je to moguće i prijateljstva, da se takvi koraci u odnosu na našu zemlju ne čine”, kazao je Ðurić.

U iščekivanju izvještaja o tzv. screeningu u pregovaračkom Poglavlju 35, koje obuhvata pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Ðurić je rekao kako očekuje afirmativni stav Evropske službe za vanjske poslove i Evropske komisije, ali da će otvaranje pregovaračkih poglavlja zavisiti, prije svega, od volje država članica EU-a.

Očekuje da Srbija u predstojećem periodu dobije podršku u procesu eurointegracija, zbog činjenice da na odgovoran način istupa prema svim građanima na Kosovu, da pruža ruku kosovskim Albancima i da želi da Srbi preuzmu dio odgovornosti za dešavanja na Kosovu kroz učešće u Vladi Kosova.

Dogovor o prelazima

U Briselu je, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, nastavljen tehnički rad na primjeni Sporazuma o integriranom upravljanju prelazima, a kako je potvrdila glasnogovornica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančić, dvije strane su se dogovorile o izgledu prelaza.

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio je potom u Briselu da će administrativni prelazi ka Kosovu ostati isti kao do sada – bez rampi, zastava, državnih obilježja ili izmjene postojećeg režima prelazaka.

“Tvrdnje prištinske strane da će se graditi nekakvi granični prelazi jednostavno nisu tačne”, rekao je Pavićević novinarima nakon nove runde tehničkog dijaloga o integrisanoj kontroli na administrativnoj liniji pod pokroviteljstvom EU-a.

Objasnio je da dogovor koji je postignut s delegacijom Kosova uključuje povećan broj saobraćajnih traka i kućica, ali ne i izgradnju stalnih objekata na šest prelaza prema Kosovu.

Izvor: Agencije