Privedeno 16 osoba u akciji SIPA-e ‘Damask’

U velikoj antiterorističkoj akciji kodnog naziva “Damask”, koja se od jutros izvodi na širem području Bosne i Hercegovine, do sada je slobode lišeno 16 osoba, a vrše se pretresi objekata i terena na 17 lokacija u ovoj državi, potvrdila je na konferenciji za medije Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Osumnjičene osobe dovede se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak na strana ratišta, Siriju i Irak te učestvovanje u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih organizacija i grupa”, pojasnila je Jozić.

U akciji koja je počela rano jutros, oduzeta je i određena količina oružja i drugog dokaznog materijala, a među uhapšenima je i Bilal Bosnić, iz mjesta Bužim na krajnjem sjeverozapadu BiH, koji se smatra jednim od glavnih selefijskih vođa u BiH.

Tokom pretresa u Gornjoj Maoči došlo je i do međusobnog obračuna pripadnika selefijskog pokreta. Očevici tvrde da i među njima vlada podijeljeno mišljenje o odlasku na strana ratišta.

Hapšenja na nekoliko lokacija

Pripadnici selefijskog pokreta jutros su hapšeni na nekoliko lokacija na širem području BiH, a blizu 200 bh. policijskih pripadnika vršilo je pretrese u Sarajevu, Kiseljaku, Zenici, Maglaju, Srebreniku, Zvorniku, Bužimu i Tesliću.

“Tužilaštvo BiH je također na ovom predmetu ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju”, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH

Osobe spremne ići na strana ratišta u borbi za ideju nisu opasne samo na međunarodnoj, već i na domaćoj sceni, rekao je za Al Jazeeru stručnjak za terorizam Vlado Azinović.

“Radi se o jednom globalnom projektu, uspostavi kalifata. Na mapi tog kalifata BiH je njegov sastavni dio. Prema tome, radi se o jednoj globalnoj ideologiji koja ima globalni cilj i koja ima globalnu mrežu koja taj cilj pokušava uspostaviti”, pojasnio je Azinović.

SIPA navodi da od početka oružanih sukoba u Siriji I Iraku prikuplja informacije o bh. državljanima koji učestvuju u ovim sukobima, a tri izvještaja o krivičnim djelima terorizma i izvršiocima već su predata Tužilaštvu BiH.

Al Jazeerina ekipa posjetila je se selo Gornja Bočina, u kojoj živi selefijska zajednica koja se smatra jednom od najvećih u BiH.

“Pripadnici selefijskog pokreta žive zatvoreno, uglavnom se drže u kućama, a jedan od njih izašao je pred našu kameru. Nije potvrdio navodne optužbe, ali je drugima zabranio da govore”, javlja Al Jazeerina reporterka Ivana Momčilović Odobašić.

“Nije tačno da odlaze na ratišta u Siriju”, tvrdi Hasan Efendić iz Gornje Bočine.

Raspisane potjernice

Iz SIPA-e je saopćeno kako su slobode lišene osobe čiji su inicijali A.K, E.H, H.F, M.DŽ, M.K, S.B, I.D, E.M, S.H, E.D, S.H, F.Z, A.H, H.B, J.J. i E.M.

Glasnogovornica Jozić je pojasnila da SIPA od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i drugim agencijama za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini i šire, prikuplja informacije i saznanja koje se odnose na odlaske bh. državljana na strana ratišta.

“U okviru ovih aktivnosti SIPA je u prethodnom periodu podnijela Tužilaštvu BiH tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, protiv više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organiziranja terorističke grupe, zatim krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti te krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti”, kazala je Jozić.

Prema njenim riječima, osobe protiv kojih su podneseni navedeni izvještaji nalaze se van Bosne i Hercegovine i za njima je raspisana potjernica.

Jozić dodaje da su današnje aktivnosti rezultat višegodišnjih intenzivnih aktivnosti pripadnika SIPA-e i drugih agencija za provedbu zakona.

Strana ratišta

Govoreći o izvršenim pretresima Jozić kaže da je pronađena veća količina naoružanja, municije i druge vojne opreme. Međutim, konačni rezultati akcije će biti naknadno saopćeni.

“I dalje su u toku aktivnosti na terenu”, pojasnila je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za broj bh. državljana koji se nalaze na stranim ratištima, Jozić je rekla da u ovom trenutku ne može iznositi te informacije.

Kako je kazala, aktivnosti koje se trenutno poduzimaju odnose se na strana ratišta u Siriji i Iraku.

“Možemo slobodno reći da se aktivnosti sprovode duže od dvije godine, ali su intenzivirane u posljednjem periodu”, pojasnila je Jozić.

‘Uhapšen zbog islama’

Agencija Anadolija navodi kako se među uhapšenima nalazi i Elvir Muratović zvani Hamza iz Sarajeva.

Njegov brat Emir Muratović je neposredno nakon hapšenja izjavio kako je njegov brat „uhapšen zbog islama“.

„Oni pokušavaju da to zaustave. Nije mi jasno iz kojeg razloga dolaze. Čovjek nije ni zaposlen, radi kao privatnik. Oni misle nešto će postići. Kakav terorizam? Oni prave teroriste. Koga god vidite sa bradom, uhapse ga, ako ima bradu i nosi kratke pantalone“, rekao je Emir Muratović za Anadoliju.

On je dodao da „ako se skupe trojica muslimana da klanjaju, odmah je to skup terorista, oni imaju obuku“.

Govoreći o jutrošnjoj akciji u kojoj je uhapšen njegov brat Elvir, Emir kaže „zamislite kako je kad u šest sati ujutro ‘specijalci’ provaljuju, lupaju na vrata, dok je u kući šestero male djece“.

Emir kaže da će djeci biti teško jer sada idu u školu, a „oni njihovog roditelja predstavljaju kao teroristu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije