Hrvatska će dogodine aplicirati za Schengen

Nakon što Hrvatska podnese zahtjev za ulazak u schengenski prostor, Bruxelles će odlučiti tome je li ispunila sve potrebne uvjete (Reuters)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je, na obilježavanju Dana policije, kako će Hrvatska iduće godine aplicirati za pristupanje schengenskom prostoru.

Za potrebe čuvanja granica Europske unije Hrvatska gradi 40 graničnih prijelaza, nabavlja najsuvremeniju opremu, od radara do brodova, a posebnu obuku prolazi 6.400 policajaca.

Nakon što Hrvatska podnese zahtjev za ulazak u schengenski prostor, Europska komisija odlučivat će o tome je li ispunila sve potrebne uvjete.

Zadovoljiti kriterije

Ministar Ostojić je uvjeren je kako će do polovice iduće godine zadovoljiti sve zahtjevne kriterije.

„Prvi srpanj je datum kad možemo aplicirati. Tada možemo očekivati da u idućih šest mjeseci donesu odluku o trenutku kada će evaluacija biti provedena. I nakon toga ovisi o svim članicama, a to je politička odluka, da li je Hrvatska nakon što ispuni kriterije spremna za ulazak u schengenski prostor“, kaže Ostojić.

Nakon što Hrvatska podnese zahtjev za ulazak u schengenski prostor, Europska komisija odlučivat će o tome je li ispunila sve potrebne uvjete.

Podsjetio je i kako je, od ulaska u EU, “prošla godina, više nego i jedna prije, osim onih ratnih, pokazala koliko je sigurnost važna“.

U tom je smislu i naveo kako se broj ilegalnih migranata, za razliku od većine europskih zemalja, mjeri u desecima postotaka manje.

Izvor: Al Jazeera i agencije