Štrajk policije uoči skupova visokog rizika

Kako je ranije najavljeno, Nezavisni sindikat policije u Srbiji, uz još tri policijska i jednim vatrogasnim sindikatom, od petka su u štrajku. Svi hitni poslovi bit će obavljeni, ali u smanjenom kapacitetu.

Policijska vozila ostaju parkirana, a saobraćajci se u petak nisu pojavili na ulicama Beograda. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u štrajku zbog, kako navode u Sindikatu, nebrige države prema njima. Štrajkat će, kažu, dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Mi samo tražimo da nam se isplate putni troškovi za 12 meseci, koje nismo dobili od prošle godine od oktobra. Dvanaest meseci nismo dobili putne troškove. Zatim da nam se ne smanjuje više plata, jer pre dva meseca već nam je oduzeto po 4.000 dinara (34 eura). Primanja koja smo imali i dodatnih 10 odsto smanjenja plate jednostavno bi bilo katastrofalno za nas”, kaže Veselin Nikolić iz Nezavisnog sindikata policije.

U štrajku je, s minimumom procesa rada, pet od šest sindikata. Prema njihovim informacijama, 75 posto od svih u petak angažiranih policajaca izjasnilo se da je u štrajku. Podaci njihovih nadređenih su drugačiji.

‘Sramota i policija, i Srbije’

“Manje od pet odsto sindikalnih aktivista pristupilo je štrajku, dok više od 95 odsto pripadnika policije odgovorno i profesionalno izvršava sve poslove iz svoje nadležnosti”, navode iz MUP-a Srbije.

Iako je prethodnih dana govorio da se sindikalne vođe policije bave politikom, da su sramota Srbije i policije i da pokušavaju ucjenjivati i rušiti državu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u petak se nije želio izjašnjava o štrajku u MUP-u.

“Republika Srbija i sve njene službe bezbednosti će se angažovati da sačuvaju mir, ustavni poredak, bezbednost svih građana Republike Srbije na teritoriji svih njenih opština”, istakao je Stefanović.

Kako iz Beograda javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić, policija štrajkuje u trenutku kada se u Beogradu održavaju skupovi visokog sigurnosnog rizika.

“Najpre se u subotu održava protest desničarskih organizacija protiv održavanja ‘Parade ponosa’, koja je u nedelju. Za obezbeđivanje tih skupova do sada je bilo angažovano nekoliko hiljada pripadnika policije”, kaže Subotić.

U sindikatu koji predvodi štrajk naglašavaju da zbog njihovih aktivnosti građani neće trpjeti.

“Bezbednost građana neće biti ugrožena, a mi ćemo pratiti situaciju i shodno tome se ponašati”, istakao je Nikolić.

Dva skupa visokog rizika

U Beogradskom centru za bezbedonosnu politiku kažu da policija ima pravo na štrajk, ali ih čudi trenutak u kome su se na to odlučili na to, naročito kada se u Beogradu održavaju dva skupa visokog rizika.

“Zakon o policiji kaže da i tokom štrajka policajci moraju da obavljaju policijska ovlašćenja, da moraju da rade svoj posao, a da pogotovu štrajk može da se zaustavi ako se ugrožavaju bezbednost za veliki broj ljudi, što, pretpostavljamo, da će organizovanje ‘Parade ponosa’ biti”, istakla je Sonja Stojanović iz ovog centra.

Biro za koordinaciju službi sigurnosti ocijenio je pozitivnim trenutnu sigurnosnu situaciju u Srbiji i, kako je saopćeno, nisu zabranili skupove koji se za vikend održavaju u Beogradu, iako se ta odluka može promijeniti u narednih 48 sati.

“Molim sve ljude koji žele da vole svoju zemlju, koji žele da sačuvamo bezbednost i mir, da ništa ne ruše, da nikoga ne ugrožavaju i ne napadaju organe bezbednosti, koji su tu da sačuvaju mir u ovoj zemlji”, poručio je ministar Stefanović.

Dok traje štrajk policije, štrajkaju i advokati, pa je pravosudni sistem u Srbiji paraliziran zbog otkazivanja suđenja.

Izvor: Al Jazeera