Zima donosi nove probleme u Topčić-Polje

Snijeg na bosanskim planinama neke je i obradovao, no rano zahlađenje donijelo je dodatnu brigu na područja koja su pogađale poplave. U Topčić-Polju, pokraj Zenice, ljudi su se vratili u kuće koje ujedno obnavljaju. Strahuju od hladnoća i kiše.

Opet radovi oko i u kući porodice Neslanović, šest godina nakon što su u nju uselili. Kuća je bila dobrim dijelom poplavljena i zatrpana. Ljeto su, nakon što je sve očišćeno, proveli u improviziranoj sobi, no hladnoće donose problem.

“Kakvi pripremljeni [za zimu], nemam drva, nemam… Ali, eto, ostalo se živo. Ma, volio bih da sam umro a da nisam ovo dočekao”, kaže Aziz Neslanović.

Ovaj penzioner je osmo desetljeće života, sa suprugom Besimom, namjeravao provesti mirno, u toplini doma što su ga izgradili uz pomoć djece. No, poplava je sve promijenila i sada opet uređuju. Sve je uništeno, a procijenjena šteta i pomoć bila je premala, zbog čega su je odbili i podnijeli žalbu.

Ogromne posljedice

“Evo, ovo sve što smo imali – i vrata, i kupatilo, i spavaća [soba], i komplet s kožnom garniturom, i kamin – sve su procijenili na 2.300 [konvertabilnih] maraka [oko 1.150 eura]. I šta ja mogu od toga, treba nam toliko za troja vrata što smo ih naručili”, govori Besima Neslanović.

Obnavljaju uz pomoć porodice, no nisu sigurni koliko će im vremena trebati. U susjednoj kući ništa bolje. Kratki predah uz kafu dok supružnici Šabanović planiraju šta raditi dalje. Pomoć su dobili u materijalu, a za radove uzeli kredit.

“Kad su normalne okolnosti, teško je s ovim izići na kraj, a ne kad se ovo sve odjednom razvali. Ali, eto… Opet, ja kažem samo da ne bude ponovo. Pa Bože moj, prostrijet ćemo tepih, pa jedno po jedno”, rekla je mještanka Topčić-Polja Nisveta Šabanović.

Svi govore slično. Radi se na kućama, cestama, raščišćavanju… No, posljedice poplava još su ogromne. Uz to, svako naoblačenje i kiša ovdje unosi dodatnu brigu, javlja novinar Al Jazeere Ivan Pavković, koji je boravio u ovom bh. mjestu.

Izbili novi izvori

“Unatoč stalnim radovima, ostale su ogromne količine materijala koji su nanijele bujice. Mještani se sada pribojavaju da bi nove kiše mogle ovaj materijal ponovno pokrenuti dalje prema kućama. Uz to, stalno izbijaju i novi izvori”, ističe on.

Neki izvori pojavili su se i u dvorištima. S vodom se teško izboriti, posebno kad je teško predvidjeti gdje će izbiti. Pokraj kuća, u strahu od novih poplava, vlasnici ostavljaju dio nanesenog materijala, u slučaju potrebe.

“To smo ostavili za ne-daj-Bože. Ako naiđe voda, da ne ide opet u kuću. Vidjet ćemo koliko se može spriječiti. Ako se mogne spriječiti”, kaže Vahid Neslanović.

U mislima o mogućim opasnostima ipak se radi i obnavlja, jer stižu hladnoće i zima, za koje valja biti spreman.

Izvor: Al Jazeera