Vulin: Zloupotrebe pomoći na Kosovu

Svjedok saradnik Ljubiša Buha na osnovu invalidnina Srbiju koštao 40-50 hiljada eura, istakao Vulin (Tanjug)

Država će stati na put svim zloupotrebama državnog novca na Kosovu, izjavio je ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

“Policija je vodila istragu i dok sam ja bio direktor vladine kancelarije za KiM. Mi smo predali sve dokumente koji su od nas traženi i ja se u taj slučaj više nisam mešao… Zloupotreba na Kosovu je svakako bilo, ali to ne sme da znači da treba obustaviti pomoć Srbima na KiM. To nikako. Pomoć, međutim, treba preciznije i pravičnije deliti”, rekao je Vulin za beogradski list Blic.

Dodatni problem je, kako je naveo, i u samom zakonu.

“Imate tamo slučajeve da ljudi primaju socijalnu pomoć, a u isto vreme imaju nekretnine i vode neki biznis, i to znaju svi, na primer, u Kosovskoj Mitrovici. Ali da bismo tu praksu prekinuli, neophodno je da izmenimo Zakon o socijalnoj zaštiti, i to ćemo uraditi”, dodao je Vulin, prenosi agencija Tanjug.

Akcija preispitivanja

Na podsjećanje beogradskog lista da se u akciji preispitivanja invalidskih penzija pod lupom našao i svjedok saradnik Ljubiša Buha Čume, koji od 1994. prima invalidninu i na pitanje da li će još jednom biti pozvan pred komisiju, s obzirom da se prvi put nije pojavio, Vulin je rekao da će biti pozvan još jednom.

“Ako se ni tada ne pojavi, automatski će ostati bez invalidnine. Sumnjam da će njegov životni standard trpeti bez tih 23.000 dinara (blizu 200 eura), ali jeste neobično da čovek prima invalidsku penziju i da ima sve što ima. Nećemo tu stati”, kazao je srbijanski ministar.

Vulin je napomenuo da je Ljubiša Buha po tom osnovu državu dosad koštao 40.000 – 50.000 eura.

“E to je vrlo ozbiljno…Moramo već jednom raščistiti s tim. I u njegovom, i u svakom drugom slučaju”, kaže Vulin.

Izvor: Agencije