Udruženja novinara traže azil za Božinovskog

Božinovski je uhapšen u novembru 2013. prema Interpolovoj potjernici Makedonije (Tanjug)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Makedonije (UNM) zatražili su od ministra pravde Srbije Nikole Selakovića da odobri azil i ne dozvoli izručenje novinara Zorana Božinovskog Makedoniji, koja ga traži zbog odavanja državnih tajni i špijunaže, piše Srna.

UNS i UNM strahuju da Božinovski u Makedoniji neće imati fer suđenje i ističu da bi se Srbija, eventualnom odlukom o izručenju kompromitirala pred međunarodnim demokratskim institucijama.

Dva udruženja podsjećaju u zajedničkom saopćenju da je u posljednjem godišnjem izvještaju za Makedoniju Evropska komisija navela da je u makedonskom sudstvu prisutna selektivna pravda.

UNS i UNM ističu da bi izručenje Božinovskog bilo loša poruka ostalim novinarima koji istražuju veze biznisa, politike i kriminala i da bi Srbija odlukom o davanju političkog azila makedonskom novinaru pokazala da poštuje pravo na zaštitu novinarske profesije i slobodu izražavanja.

Zoran Božinovski je, kako UNS saznaje, sinoć pušten iz ekstradicionog pritvora uz ograničenje slobode kretanja. Ekstradicioni postupak još traje, a zahtjev za azil još mu nije odobren.

Afera ‘Špijun’

Povodom zahtjeva dva novinarska udruženja, Ministarstvo pravde Srbije je saopćilo da ono nije nadležno za pitanja azila, već Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Kada je reč o ekstradicionom postupku, Ministarstvo pravde nije obavešteno od nadležnog suda pred kojim se vodi postupak da li je okončan i da li je lice pušteno na slobodu”, navodi se u saopćenju.

Zoran Božinovski nalazio se u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, gdje je uhapšen u novembru 2013. godine prema Interpolovoj potjernici Makedonije, koja ga sumnjiči za špijunažu, odavanje državnih tajni, zločinačko udruživanje i iznudu.

Potjernica za Božinovskim koji je iz Kumanova, izdata je tokom afere “Špijun” koja je “potresla” makedonsku političku scenu.

Tada je MUP Makedonije protiv njega i još dvadesetak osoba, među kojima su bili visokopozicionirani pripadnici sigurnosnih službi i struktura vlasti, podnio krivične prijave.

Osumnjičeni su za saradnju sa inostranim sigurnosnim strukturama kojima su, navodno, dostavljali dokumenta različitih stepena povjerljivosti, uključujući državne tajne.

Izvor: Agencije