Potraga za zatrpanim rudarom se nastavlja

Spasioci pokušavaju doći do zatrpanog rudara (EPA)

Spasioci Rudnika “Rembas” ni poslije 36 sati potrage nisu uspjeli doći do rudara Željka Miletića (36) koji je jučer ujutro zatrpan u jami Strmosten, a nisu pomogli ni detektori za lokaciju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, javlja Tanjug.

“Potraga se nastavlja i noćas, nema uopšte stajanja”, izjavio je večeras Nebojša Milenković, predsjednik Sindikata “Rembasa”.

“Pripadnici Sektora za vanredne situacije su stigli oko 15 sati i pokušali sa detektorima za metal da nešto urade, ali metal je svuda okolo i nisu na taj način mogli da lociraju zatrpanog rudara. Problem je što se ne zna gdje se zatrpani rudar nalazi. Kada bi se znalo oni (pripadnici Sektora) bi to lako odradili, ovako, veliki je problem što ne znaju gde je čovek, moraju da lutaju, a metal je svuda. I spasioci su u dilemi kako dalje, sve se više obrušava materijal. Sve je gore i gore i bojim se da će potraga trajati”, rekao je Milenković.

Obrušavanje zemlje otežava potragu

Generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” Vladan Milošević ranije je izjavio da spasioci u potrazi za rudarom Željkom Miletićem (36), koji je zatrpan jučer u jami Strmosten, napreduju vrlo sporo i da u pomoć dolazi i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, javlja Tanjug.

“Sporo napredujemo zbog toga što se obrušavaju nove količine materijala, a veliki broj ljudi na tom mestu ne može da radi odjednom, mogu samo trojica ili četvorica i menjaju se”, rekao je Milošević dodajući da ne može procijeniti kada će se stići do Miletića.

“Ne znam kada ćemo stići, nemamo ni predstavu gde se nalazi zatrpani rudar. Stiže nam u pomoć i ekipa Sektora za vanredne sitauacije sa specijalnim detektorima da vidimo, da li možemo da lociramo gde se rudar nalazi”, dodao je on.

Neprekidno se radi gotovo 30 sati i izbačena je velika količina materijala, ali otežava to što dolazi do novih odronjavanja i treba mnogo vremena da bi se sva količina materijala izbacila. Radi se ručno i materijal se nosi do trake da izvuče vani, objasnio je Milošević.

Ispred ulaza u rudnik dežuraju ekipe Službe hitne pomoći, dva policajca, Miletićeve kolege i njegov otac Miodrag, koji kaže da se u tom rudniku “nikada nije radilo po pravilima službe” te da je i sam bio par puta zatrpavan.

Pronađen rudarev alat 

“Željko je bio u neobezbeđenom delu. Njegove kolege su ga zvale da izađe, on nije hteo. Ostao je da još malo buši i to ga je koštalo”, rekao je Miodrag Miletić.

Spasioci su pronašli bušilicu i burgiji, ali njega nisu, “teško da je živ koliko je to padalo kako su mi rekli nadzornici”, dodao je Miodrag.

Da su spasioci pronašli bušilici, Tanjugu je potvdio i direktor Vladan  Milošević.

Otac zatrpanog rudara je istakao da je njegov sin “sigurno radio dobrovoljno u tom neobezbeđenom delu i niko na to nije mogao naterati”, piše Tanjug.

Milošević je istakao da će konačnu ocjenu i više o zatrpavanju rudara dati rudarski inspektor, koji je na mjestu događaja.

U potragu je uključeno 80 spasilaca Rudnika mrkog uglja “Rembas”.

Na Miletića se juče ujutro u jami “Strmosten” obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami. Do sada je izbačeno oko 500 kubika materijala.

Zatrpani rudar rođen je u okolini Despotovca, a živi u Svilajncu. Njegov otac Miodrag rudar je u penziji, a brat Darko radi u istoj jami u kojoj i Željko.

Izvor: Agencije