Imamović: Model Južnog Tirola za Sandžak

Općine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj su u Srbiji, a Berane, Plav, Bijelo Polje, Pljevlja i Rožaje u Crnoj Gori (Al Jazeera)

Poslanik u Parlamentu Srbije i potpredsjednik Stranke Demokratske Akcije Sandžaka (SDA) Enis Imamović vjeruje kako Sandžak treba imati veći stepen autonomije.

On smatra da to treba uraditi po modelu Južnog Tirola za koji Imamović kaže da je najbolji primjer uspješne autonomne pokrajine.

Nakon nedavne posjete ovom dijelu Italije, gdje je razgovarao o „saradnji i definiranju autonomije Sandžaka kao prekogranične evropske regije u Srbiji i Crnoj Gori“, Imamović je rekao kako je veća autonomija za Sandžak najbolji način da bogati ljudi žive slobodnije, upotpune svoja prava i upravljaju sistemom u kojem žive, u skladu sa Ustavom, nacionalnim zakonima i međunarodnim normama, prenosi agencija MIA.

„Ukoliko je autonomija najbolji model za Srbe na Kosovu, onda bi mogla biti dobra i za stanovnike Sandžaka“, izjavio je Imamović za beogradski dnevni list Politiku.

Budžet od pet milijardi eura

Dodao je kako se bošnjački lideri u Sandžaku ne zalažu za ideju etničkih regija, kako je predložila Zajednica srpskih opština na Kosovu, jer je Sandžak „multietničko područje koje naseljavaju Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i tako dalje i koji imaju odlične međusobne odnose“.

On je istakao kako je model Južnog Tirola veoma dobar, dodavši kako budžet ove pokrajine iznosi i pet milijardi eura, a na tom području živi 550.000 osoba.

„Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da želimo isto, to je razlog zašto ovo želimo za narod Sandžaka“, dodao je.

Područje Sandžak podijeljeno je granicom između Srbije i Crne Gore. Šest sandžačkih općina nalazi se u Srbiji, a pet u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije