Hiljade tona otpada na ulicama Tekije

Deset dana nakon velikih bujica koje su pokrenule i klizišta na istoku Srbije, situacija je stabilnija. Na čišćenju terena još je angažirana i vojska. Za sljedeću sedmicu planiran je završetak tih radova, ali za normaliziranje života trebat će puno više vremena.

Hiljade tona zemlje i smeća i dalje se nalaze na ulicama Tekije. I poslije deset dana, to selo u Srbiji se bori s posljedicama bujica. U mnogim kućama su vojnici, koji čiste i razbijaju kamenje, kao kod Natalije Janković, koja kaže kako je pomoć je za sada dobro organizirana.

“Raščišćavaju, dobijamo hleb i nešto od hrane i, eto, još je sve u haosu. Neka velika pomoć ne, ali dovoljno je da imamo hleb”, kaže ova stanovnica Tekije.

Milosav Simović, general-major Vojske Srbije, ističe kako se više od 500 vojnika nalazi u ugroženim selima opština Majdampek i Kladovo.

“Ovde, u selu Tekija, 350 vojnika i starešina radi zajedno sa lokalnom samoupravom i ostalim angažovanim preduzećima”, navodi.

Predrag Ristić rođen je u Tekiji, ali 40 godina živi u Sloveniji. Došao je da pomogne majci. Smatra da u selu nema sigurne budućnosti.

“Selo je ispod brda, to se nije trebalo ni onda graditi. Ne daj Bože, zima, sneg kada se otopi, krenuće novo brdo… Nikada niste sigurni, žao mi je, to je moja očevina”, govori Ristić.

Evakuirano 800 ljudi

U Tekiji živi oko 1.200 ljudi. Za polovinu mještana čistog i sređenog doma više nema, ali i pored toga, ne odustaju, poput Beograđanke Dare Matais, koja je u vikendicu ulagala cijeli život.

“Ljudi ubrzano rade, meštani su jako vredni ljudi, trude se. Došla je pomoć sa svih strana i oni rade, e sada što smo mi nestrpljivi da to bude brže, ali naprosto brže ne može”, ističe ona.

Istok Srbije prošle sedmice pogodile su bujice i klizišta, koje su nosile sve pred sobom. Iz tri najteže pogođena sela evakuirano je oko 800 ljudi, javlja novinar Al Jazeere Đorđe Kostić, koji je boravio u Tekiji.

“O razmerama katastrofe koje su pogodile Tekiju najbolje svedoči ova slika: visina bujice na jednom mestu bila je blizu 2,5 metra”, kaže.

Tekija je dobila struju, ali ne i čistu vodu. U kriznom štabu kažu da se kanalizacija pomiješala s vodovodom i da će čišćenje cijevi trajati danima.

Izvor: Al Jazeera