Upitan izbor vrhovnog tužioca u Crnoj Gori

Crna Gora nema vrhovnog državnog tužioca već godinu i po, u toku je četvrti pokušaj izbora.

I dok se novi kandidati nadaju podršci u Parlamentu, političke stranke još nisu postigle kompromis o izboru. Sve bi se moglo vratiti na početak i novo raspisivanje konkursa.

Saslušanje pred poslanicima je posljednja stepenica pred glasanje u Parlamentu Crne Gore za kandidate za mjesto vrhovnog državnog tužioca.

“Organ od koga zavisi pravna sigurnost građana, zakonitost u državi i društvenom poretku, na kome počiva zakonitost je bez rukovodioca. Mi smo se prijavili da, svojim integritetom i znanjem, popunimo to mjesto”, izjavio je Dragoljub Strugar, kandidat za tužioca.

Crna Gora je bez tužioca od aprila prošle godine, kada je vrhovnoj tužiteljici istekao mandat, a na čelu institucije od tada je vršilac dužnosti, iz Podgorice javlja Al Jazeerina novinarka Milica Marinović.

“Jedan od glavnih razloga zašto do sada nije izabran vrhovni državni tužilac su izmjene Zakona o tužilaštvu od prošle godine, prema kojima je za njegov izbor u Parlamentu, umjesto nekadašnje proste većine, sada potrebna od dvije trećine ili tri petine. To znači da bi ga, osim predstavnika vlasti, trebali podržati i poslanici opozicije, a to se do sada nije desilo, i to čak tri puta”, kaže ona.

Pitanje većine

I novi krug glasanja za izbor tužioca pod znakom je pitanja.

“Čvrsto sam ubijeđen da će u dijelu parlamentarne pozicije doći do usaglašavanja, bez obzira što se radi o struci”, smatra Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta kaže da “onaj kandidat koji odgovara nevladinom sektoru, opoziciji i onima koji žele promjene, adekvatno tome, neće odgovarati DPS-u, a bez toga ne može da bude izabran”.

Tužilac se u susjednim državama, primjerice u Srbiji i Hrvatskoj, bira natpolovičnom većinom u parlamentu. Kažu da to smanjuje mogućnost odugovlačenja izbora.

“Kandidata bira Hrvatski sabor većinom glasova prisutnih, dakle, nije potrebna nikakva kvalificirana većina, nego normalna većina, i nemamo problema s izborom odvjetnika”, kazao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Dragan Novosel.

Reforma pravosuđa jedan je od glavnih uvjeta za napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji, pa se ne zna da li će se to što još nema vrhovnog državnog tužioca odraziti na oktobarski izvještaj o napretku države.

Izvor: Al Jazeera