Prvi snijeg pao na mnogim planinama u regiji

Prvog dana jeseni obilježilo je nestabilno vrijeme u cijeloj regiji, a na planinama je pao prvi snijeg.

Snijeg je osvanuo u Bosni i Hercegovini, pa je na Bjelašnici padao uz temperaturu od minus tri stepena, a bilo ga je i na Jahorini, i Vlašiću.

Iz Hidrometeorološkog zavoda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine je potvrđeno kako je na vrhu Bjelašnice u utorak ujutro zabilježeno četiri centimetra snijega, ali na  nadmorskoj visini iznad 2.000 metara.

Prema riječima klimatologa Željka Majstorovića, snijeg na Bjelašnici i Jahorini nije neuobičajena pojava u ovo doba godine.

“Snijeg u naseljenim mjesta na području srednje Bosne očekujemo u periodu između 5. i 15. novembra. Tada ga možemo očekivati i u Sarajevu. U dolini Neretve snijeg će pasti mnogo kasnije”, rekao je Majstorović agenciji Anadolija.

Snijeg u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Prvi snijeg pao je i u najvišim predjelima Hrvatske, a u noći sa ponedjeljka na utorak kiša prešla u snijeg na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine u Lici i Gorskom kotaru.

Na velebitskom vrhu Zavižan temperatura se spustila na nulu, a nekoliko sati padalina bilo je dovoljno za stvaranje prvog snježnog pokrivača od četiri centimetra, prenose hrvatski mediji.

I u Crnoj Gori su se prognoze meteorologa obistinile, pa su vrhovi Bjelasice i Sinjajevine u utorak ujutro bili prekriveni bijelim pokrivačem.

Snijeg se spustio i u podnožje planina, u kolašinskoj opštini, a rani snijeg vjerovatno će natjerati stočare da, prije nego što su planirali, završe ovogodišnji boravak na planinama.

Zabijelio se i Durmitor, snijega ima i u Žabljaku, ali za sada ne stvara poteškoće stanovnicima tog kraja, javila je Radio-televizija Crne Gore.

Oluja u Baru

Olujno nevrijeme je u utorak nanijelo milionsku štetu preduzeću Kontejnerski terminal i generalni tereti u Luci Bar, a tri velike dizalice onesposobljene su od posljedica nevremena.

Jedna dizalica, nosivosti osam tona, namijenjena za istovar i utovar kontejnera, pala je u more, dok su dvije iskočile iz šina i pokidale kablove.

Prema preliminarnim podacima, šteta se procjenjuje na oko milion eura.

Olujni vjetar odnio je i oko 300 metara kvadratnog limenog krova iznad skladišta Kontejnerskog terminala i generalnih tereta.

Na gatovima preduzeća Marina od posljedica nevremena oštećeno je pet jahti.

Jaki sjeverni vjetar, koji je ranog jutra puhao u Baru, obarao je stabla, rušio dizalice, odvaljivao oplate sa zgrada u izgradnji, rušio mobilijare, lomio grane…

Na Kopaoniku 10 centimetara snijega

U Srbiji je najhladnije na Kopaoniku, gdje je u utorak u 7:00 sati izmjereno nula stupnjeva i također pada snijeg umjerenog intenziteta.

Do popodnevnih sati palo je 10-ak centimetara snijega.

Dežurna službenica Glavne meteorološke stanice na Kopaoniku Jasmina Krstojević istaknula je kako je pojava snježnog pokrivača za prvi dan jeseni vrlo rijetka pojava.

“Dešavalo se da imamo pojavu snega i susnežice, ali formiranje snežnog pokrivača je u ovo doba godine vrlo retko”, dodala je Krstojević.

Izvor: Agencije