Hrvatska neće slati vojsku protiv ISIL-a

Hrvatska se uključila u koaliciju kao članica EU-a i NATO-a, kazala ministrica Pusić (lijevo) (EPA)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) i da je dio međunarodne koalicije u borbi protiv te grupe u političkom smislu.

“Hrvatskoj javnosti treba jasno reći – mi niti imamo vojsku ondje, niti je namjeravamo slati, niti smo angažirani ni na koji drugi način, mi smo u političkom smislu dio te koalicije”, rekao je Josipović, prenosi Hina.

State Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vodstvom Amerikanaca suprotstaviti borcima koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

Nepoznanica

“To hrvatskoj javnosti nije, niti bi smjela biti nepoznanica”, odgovorio je Josipović na novinarsko pitanje zašto je hrvatska javnost saznala da je Hrvatska uključena u koaliciju protiv Islamske države od State Departmenta, a ne od hrvatskih dužnosnika, “jer se o tome govorilo na NATO-ovu samitu prije dvije sedmice u Velsu”.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska uključila u koaliciju kao članica EU-a i NATO-a te je, kao i oni, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma.

Ugrožen globalni mir

“U smislu konkretne pomoći još nismo sudjelovali, ali hoćemo”, rekla je Pusić, dodavši kako je ta grupa nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Evropi nego i globalno.

Hrvatska podržava način saradnje sa zemljama koje se bore protiv ISIL-a, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu, dodala je Pusić.

Predsjednik Ivo Josipović i ministrica Pusić ove će sedmice u New Yorku učestvovati na velikom samitu posvećenom klimatskim promjenama i na početku rasprave u Generalnoj skupštini UN-a.

Izvor: Agencije