Gruevski i Zaev suočili se na sudu

Premijer Makedonije Nikola Gruevski i predsjednik najveće opozicione stranke, Socijaldemokratskog saveza (SDSM), Zoran Zaev suočili su se na sudu.

Premijer tuži Zaeva za klevetu i traži odštetu od 50.000 eura. Tokom proteklih parlamentarnih izbora, Zaev je predstavio audiozapis i dokumente, kao dokaz da je Gruevski 2004. posredovao u prodaji Makedonske banke.

Za završeni posao, tvrdi, Gruevski je uzeo mito od 1,5 miliona eura od kupca banke, državljanina Srbije Jovice Stefanovića.

Gruevski kaže kako očekuje pravednu presudu.

“Suočen je s činjenicom da ga je njegov krunski svjedok Jovica Stefanović, kojeg je sam Zaev pozvao da javno saopći kako mi je dao 1,5 miliona eura, jučer lično demantirao ovdje u sudu. Sada je Zaevu posljednja nada za spas pokušaj da promijeni svoj iskaz, da se radilo o osnovanoj sumnji, a ne o kategoričnoj kleveti”, kaže premijer Gruevski.

Sporni snimak

Zaev tvrdi da je suđenje farsa koje već ima izvjestan kraj.

“Na današnjem ročištu sud je dozvolio Nikoli Gruevskom da ne odgovori na pitanje je li glas na snimku njegov ili nije. Umjesto toga, on se pozvao na partijsko saopćenje VMRO DPMNE-a”, istakao je Zaev.

”Audiosnimak, koji je sud odbacio kao dokazni materijal, sadrži četiri telefonska razgovora”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

”Nakon naručene ekspertske analize glasova, opozicija tvrdi da u dva razgovora Den Dončev, koji je 2004. bio generalni sekretar partije VMRO DPMNE, i kupac 51 posto akcija, Jovica Stefanović ,dogovaraju prodaju Makedonske banke”, izvijestila je Smilevska.

Ostala dva su, kažu,  razgovori između Dončeva i predsjednika VMRO DPMNE-a, Nikole Gruevskog, koji je u to vrijeme bio u opoziciji.

Danas je tuženi, predsjednik SDSM-a Zoran Zaev, prvi put javno objelodanio da mu je audiosnimak i dokumente o navodnom kriminalu početkom aprila ove godine dao upravo Den Dončev.

Kazao je da je Dončev spreman svjedočiti kako se prodavala Makedonska banka. Međutim, sud je već u dva navrata, uključujući i danas, odbacio zahtjev Zaeva da Dončev u sudu da svoj iskaz.

Kupac Makedonske banke, Jovica Stefanović, kaže da nije dao mito Gruevskom u vrijednosti od 1,5 miliona eura, i da je akcije 2004. kupio na berzi preko brokera.

SDSM je u aprilu u Javnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Gruevskog u vezi sa ovim slučajem, ali tužilac nije otvorio postupak, uz obrazloženje da je slučaj zastario.

Izvor: Al Jazeera